TRT AKADEMİ FAKÜLTEMİZDEYDİ

08 Kasım 2019

TRT Akademi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) İletişim Fakültesi öğrencilerine yönelik üniversitemizde atölye çalışmaları gerçekleştirdi. TRT’den gelen uzmanlar, 22-24 Kasım 2019 tarihlerinde İletişim Fakültesi’nde sunuculuk, editörlük, sosyal medya, kamera, ses, ışık vb. konularda öğrencilere eğitim verdiler. Bu kapsamda TRT FM’deki frekans programı bu tarihlerde kampüsten yayınlandı. Yayına üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı da konuk oldu.

Haber: Göknur Ünaldı

TRT Akademi eğitmenleri, 22-24 Kasım 2019 tarihlerinde Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde editörlük, kamera, ses, ışık vb. konularda öğrencilere eğitim verdiler.

TRT Akademi eğitimlerinin ilk gününde düzenlenen açılış toplantısında öğrencilere hitap eden İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhsin Halis, Türkiye’nin en köklü kurumlarından biri olan TRT’nin akademi ekibini ağırlamaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. Türkiye’deki en genç İletişim Fakültelerinden biri olan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İletişim Fakültesi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Halis, “Halen Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Tanıtım ile Radyo, Televizyon ve Sinema olmak üzere üç bölümde öğrencilerimiz eğitim görüyor. Görsel İletişim Tasarımı bölümümüze de alt yapı çalışmaları tamamlandıktan sonra öğrenci almayı planlıyoruz. Türkiye’deki iletişim alanında eğitim yürüten fakültemizde, bu alandaki insan gücünü desteklemek amacıyla çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

“AMACIMIZ AKADEMİ İLE TRT ARASINDA KÖPRÜ KURMAK”

TRT Akademi Editör Yardımcısı ve Eğitim Sorumlusu Erhan Görgülüarslan ise yaptığı konuşmada; TRT Akademi Atölye Çalışmaları, TRT Akademi Söyleşileri, TRT Eğitim Kampı, TRT Akademi Dergisi ve öğrencilere ayrıntılı bilgiler verdi.

TRT akademinin amacını, üniversitelerdeki akademik dünya ile TRT arasında bir köprü kurmak olarak açıklayan Erhan Görgülüarslan, “Niçin üniversitelere geliyoruz? TRT kurumu, kendi alanında çağdaş yayıncılık teknolojileri refah seviyesine erişmiş bir kurumdur. Alanında uzman kişiler sadece Türkiye içinde değil yurtdışı dahil olmak üzere TRT’ye gelen birçok personele eğitim vermektedir. Dolayısıyla bu gücü bu tecrübeyi üniversitelerde paylaşmak istiyoruz. TRT kurumunun anayasada eğitme gibi bir görevi var. TRT’nin kültür varlığına hizmet gereği olarak üniversitelerin İletişim Fakültesi yetkilileriyle ön görüşme gerçekleştiriyoruz. Bu görüşmelerde yetkililere, ‘Ne tarzda bir eğitime ihtiyacınız var? Öğrencilerin hangi alanlarda eksiklikleri var?’ gibi sorular yöneltiyoruz. Bu eksiklikler belirlendikten sonra geniş yelpazeli bir eğitim programı oluşturuyoruz” dedi.

Bilgilendirme toplantısında sosyal medya uzmanı İbrahim Acar ise TRT’nin düzenlediği Geleceğin İletişimleri yarışması hakkında öğrencilere bilgiler verdi. Acar, TRT’nin en prestijli yarışmalarından biri olan Geleceğin İletişimcileri yarışmasının; Radyo Yayıncılığı, Televizyon Yayıncılığı, Haber Yayıncılığı ve İnternet Yayıncılığı 4 ana kategori içerisinde yer alan 12 dalda yapılacağını söyledi. Başvuruların, 21 Ekim 2019 - 29 Mayıs 2020 tarihleri arasında yapılabileceğini kaydeden Acar, detaylı bilgilere www.trt.net.tr ya da www.trtgeleceginiletisimcileri.com adreslerinden ulaşılabileceğini sözlerine ekledi.

EĞİTİM 3 GÜN SÜRDÜ

3 gün süren atölye çalışmasında Spiker Acar Acartürk, beden dili unsurları, beden diliyle insan tanımı, etkili hitabet ve diksiyon konularıyla ilgili eğitim programı gerçekleştirdi. Prodüktör Bora Akarsel, TRT’de televizyon programı yapım sürecine ilişkin bilgiler paylaştı. Baş kameraman Murat Orhan kameramanların çalışma alanları, kameranın yapısı, objektifler, renk, ışık, pozlama, çoklu kamera çekim teknikleri, çekim örneklerinin izlenip değerlendirilmesi, kamera hareketleri, temel pozisyon kuralları hakkında öğrencilere bilgiler aktardı. Işıkçı Cengiz Çiftçi temel ışık bilgisi, sesçi Murat Dağer temel ses bilgisi konularına yer verdi. Editör Mehmet Ayfer Kancı haberciliğin temel ilkeleri, canlı yayınlarda sunum teknikleri, olağanüstü durumlarda habercilik ve haber editörlüğünü anlattı. Sosyal medya uzmanı İbrahim Acar ise sosyal medya yönetimi, internet haberciliği ve dijital medya konularında eğitim verdi.

FREKANS ÜNİVERSİTEMİZDEN YAYINLANDI

TRT Akademi atölye çalışmaları kapsamında fakültemiz stüdyolarından radyodan öğrencilerimizin de katılımıyla canlı yayın yapıldı. TRT FM’de yayınlanan Frekans programının yapımcısı Acar Acartürk’ün sunduğu programa üniversitemiz rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı da katıldı.