BAİBÜ’de İletişim Günleri Sempozyumu, 135 akademisyenin katılımıyla başladı

15 Mayıs 2025 Perşembe

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (BAİBÜ) İkinci Uluslararası İletişim Günleri, 6 farklı ülkeden 135 akademisyenin katılımıyla başladı.

Haber: Betül Yılmaz, Yağız Ekmen

Bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası İletişim Günleri Sempozyumu’nun açılışına; BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, BAİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz, BAİBÜ Rektör Yardımcısı Aydın Him, BAİBÜ Rektör Yardımcısı Coşkun Karaca, BAİBÜ İletişim Fakültesi Dekanı Emre Tandırlı, BAİBÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selami Özsoy, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan BAİBÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Tandırlı, etkinliğin 6 aylık bir hazırlık süreci sonunda hayata geçirildiğini belirterek şu ifadelere yer verdi; “Toplam 145 bildiri sunulacak. Bunlardan 60’ı yüz yüze, 72’si çevrimiçi ve 13’ü uluslararası katılımlı olacak. Tam metin bildirileri eylül ayında yayımlamayı planlıyoruz.”
Emre Tandırlı’nın açılış konuşmasının ardından kürsüye çıkan BAİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz, “Bu yıl İletişim Fakültemiz tarafından ikincisi düzenlenen Uluslararası Yapay Zekâ ve Hipermedya Sempozyumuna gelen siz değerli bilim insanlarını; doğanın kalbindeki üniversitemizde misafir etmekten büyük bir mutluluk duyuyor, hol geldiniz diyorum” şeklinde konuştu.

“ÖĞRENCİLER YALNIZCA İŞ ARAYAN DEĞİL, İŞ YARATAN BİREYLER OLMAYA TEŞVİK EDİLMELİ”

Açılış konuşmalarının ardından YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, “Kalite Çalışmalarında Yapay Zeka Algoritmaları” sunumunu yaptı. Kocabıçak konuşmasında, “Öğrenciler yalnızca iş arayan değil, iş yaratan bireyler olmaya teşvik edilmeli” ifadesini kullanarak şunları söyledi; “Dünya Ekonomik Forumu (DEF) tarafından yayımlanan ‘İşlerin Geleceği Raporu 2025’, iş gücü piyasasının hızla değişen dinamiklerine ışık tutmakta. 2030 yılına kadar işlerin %22’sinin dönüşeceğini ortaya koyuyor. Öne çıkan başlıklar, yalnızca iş dünyasını değil, üniversiteleri de harekete geçirmesi lazım.”

Ümit Kocabıçak’ın sunumunun ardından Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edibe Sözen, “Yapay Zekanın Sosyal Yaşamımıza Etkileri” sunumunda, öğrencileriyle gerçekleştirdikleri bir araştırmadan veriler paylaşarak, “Gençlerin %92’si sosyal medyayı aktif kullanıyor, büyük bölümü yapay zekâyı öğrenmeye açık” dedi.

İletişim Günleri Sempozyumu’nun sabah oturumunda sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Asaf Varol, “Yapay Zeka Araştırma ve Geliştirme Çalışmalarındaki Yenilikler” konusunu İletişim Fakültesi öğrencilerine ve Uluslararası İletişim Günleri Sempozyumu katılımcılarına sundu. Asaf Varol, yapay zekâyla üretilen metinlerin insan ürünü gibi sunulabileceğine dikkat çekerek etik sorulara işaret etti. “Yapay zekâ, insan bilgeliğini güçlendiren bir teknolojidir ancak onun kötüye kullanımına da açık bir araçtır,” diye konuştu.

Sabah oturumunun son sunumunda Yunanistan’dan katılan Dr. Öğr. Üyesi Evangelina Parisi, yapay zekâ destekli eğitim modellerini anlattı. Evangelina Parisi yaptığı sunumda, “Öğrenme deneyimini zenginleştirmek için AI tabanlı sanal asistanlar önemli hale geliyor. Ancak Yunanistan gibi ülkelerde altyapı eksiklikleri ve öğretmenlerin adaptasyon süreci hâlâ sorun teşkil ediyor. Öğrenci verilerinin gizliliği, doğruluk sorunu ve öğretmen rollerinin dönüşmesi kritik konular arasında. Başarılı bir entegrasyon için eğitimcilerin donanımı, altyapı, müfredat ve etik kurallar birlikte ele alınmalı” dedi.

SEMPOZYUM 14 MAYIS’A KADAR BAİBÜ’DE DEVAM EDECEK

İkincisi gerçekleştirilen Uluslararası İletişim Günleri, çeşitli etkinlik ve panellerle 14 Mayıs tarihine kadar Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde devam edecek

 Yapay Zeka ve Hipermedya Paneli Yoğun İlgi Gördü

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde düzenlenen sempozyum kapsamında gerçekleşen “Toplum Kültürü ve Filoloji Ekseninde Yapay Zeka ve Hipermedya” paneli, akademik çevrelerden büyük ilgi gördü. BAİBÜ Kongre Merkezi’nde 13.30-16.00 saatleri arasında düzenlenen panele, alanında uzman akademisyenler katıldı.

Haber: Öznur Yılmaz

Panelin moderatörlüğünü İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Tandırlı üstlenirken, organizasyon Intermedya Topluluğu tarafından gerçekleştirildi. Topluluk danışmanlığını Doç. Dr. Banu Barış yürütürken, topluluk başkanlığını Doğukan Pektaş yaptı. Panelin sunuculuğunu ise Beril Su Gür üstlendi.

Yapay Zeka, eğitimden sanata birçok alanda masaya yatırıldı.

Panelde ilk olarak söz alan Prof. Dr. Samettin Gündüz , “Yapay Zeka, İstihdam Kayması ve Toplumsal Değişim” başlıklı sunumunda yapay zekanın toplumsal etkilerine dair değerlendirmelerde bulundu. Gündüz, gelişmekte olan ülkelerin bu teknolojiyi doğru kullanarak kalkınma farkını kapatabileceğini ifade etti. “Yapay zekadan korkmak yerine, onu doğru kullanmayı öğrenmeliyiz” diyen Gündüz, konuşmasını “Ya değişimin öncüsü olacağız ya da takipçisi” sözleriyle tamamladı.

Prof. Dr. İsmayıl Kazımov, “Metin Temelli Olarak Anaokullarında Yapay Zeka Uygulamaları” konulu konuşmasıyla eğitimde yapay zeka kullanımını gündeme taşıdı.
Ardından Doç. Dr. Mesut Kuleli ve Doç. Dr. Nazan Müge Uysal, “Interpreting Redefined with the Developments in Artificial Intelligence: A Critical Perspective” başlıklı sunumlarıyla çeviribilim alanında yapay zekanın rolünü şu sözlerle açıkladı “Yapay zeka entegrasyonu sayesinde, çeviri ve dil işleme süreçleri daha hızlı ve verimli hale gelirken, hala bazı zorluklar ve sınırlamalar da bulunuyor.” sözleriyle tamamladı.

Doç. Dr. Kamala Tahsin Kerimova, yabancı dil öğretimi sürecinde yapay zeka teknolojilerinin etkilerini “Rusçanın Yabancı Dil Olarak Öğretilmesi Sürecinde Yapay Zeka Teknolojileri” başlıklı konuşmasıyla anlattı. “Yapay zeka öğretmenin yerini alamaz, her zaman doğru bilgiyi vermeyebilir” diyen Kerimova, sözlerine şöyle devam etti. “Yabancı dil öğretmenleri olarak yapay zekanın eğitimde kullanılmasını destekliyoruz.”  dedi.

Panelin son iki konuşmacısı ise Doç. Dr. Leyla Aliyeva ve Doç. Dr. Kübra Küliyeva oldu. Aliyeva, “Yapay Zeka ve Sanatsal Çeviri: Şiir, Düz Yazı” başlıklı sunumunda sanat ve teknoloji ilişkisine odaklanırken, Küliyeva ise “Yapay Zeka ve Modern Lehçe Bilimi” başlıklı sunumuyla dilbilim çerçevesinde yapay zeka uygulamalarını ele aldı.
Panelin ardından katılımcılar 17.00-18.30 saatleri arasında düzenlenen Gölcük turuyla Bolu’nun doğal güzelliklerini keşfetme fırsatı bulurken, etkinlik 19.00-21.00 saatleri arasındaki akşam yemeği ile son buldu.