Ders Kayıtları Süreci

Ders Kayıtları Süreci
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İletişim Fakültesinde bir eğitim öğretim yılı, güz ve bahar olarak adlandırılan iki yarıyıldan oluşmaktadır. 17 haftalık periyottan oluşan bir eğitim öğretim yarıyılının 14 haftalık kısmında dersler, 2 haftalık bölümünde dönem sonu sınavları, 1 haftasında ise bütünleme sınavları gerçekleştirilmektedir.
Güz ve bahar yarıyılı eğitim öğretim etkinliklerinin başlangıcı olan "Ders Kayıtları" sürecinin detaylarıyla ortaya konulduğu bu makale, paydaşlarımızı bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır.
1) Yarıyıl İçinde Okutulacak Derslerin ve Sorumluların Belirlenmesi;
  • Bölümün öğretim planı çerçevesinde eğitim öğretim (güz/bahar) yarıyılı içerisinde okutulacak zorunlu ve seçmeli dersler, bu dersler için açılan gruplar, dersleri ve açılan grupların her birini okutmakla görevlendirilen öğretim üyeleri ile bu ders ve gruplara tanımlanan kontenjanlar Bölüm Kurulunun önerisi, Bölüm Başkanlığı'nın karar teklifi doğrultusunda, Fakülte Yönetim Kurulunun kararıyla belirlenir. Bu derslere ait veriler bölümdeki idari görevli tarafından ders kayıtları sürecinden önce Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi portalına tanımlanır.
2) Yarıyıl İçinde Kayıtlanılabilecek Maksimum Ders Sayısının Belirlenmesi;
  • Öğrencinin bir yarıyılda alacağı normal ders yükü oranı 30 AKTS olarak belirlenmiştir. Normal seyrinde eğitimine devam eden öğrencinin bulunduğu yarıyılını tamamlayabilmesi için kayıtlanması gereken derslerinin toplam AKTS değeri 30’ dur.
  • Eğitim öğretim sürecinin birinci ve ikinci yarıyılında bulunan öğrenciler ile genel ağırlıklı not ortalaması (GANO) 2.00’nin altında olanların, bulunduğu yarıyılda alabileceği maksimum AKTS oranı da 30’dur.
  • Bulunulan yarıyılın ders kayıtları sürecinde genel ağırlıklı not ortalaması (GANO) 2.00 veya üzerinde olan öğrencinin isteği ve danışmanının onayı ile alınabilecek AKTS oranı +15 arttırılarak, maksimum 45 AKTS oranına yükseltilmektedir. Bu durum, öğrencinin üst yarıyıllarından ders alarak daha kısa sürede mezun olabilmesine, daha önceki yarıyıllarında eksik/devamsız/başarısız olduğu derslerini telafi edebilmesine, daha önceki yarıyıllarında kayıtlanarak başarılı olduğu derslere yeniden kayıtlanmak suretiyle genel ağırlıklı not ortalamasını yükseltebilmesine imkân tanımaktadır.
3) Katkı Payı ve Öğrenim Ücreti Ödemesi; 
  • Lisans programlarımızın birinci (gündüz) öğretim programı öğrencileri, 8 yarıyıldan oluşan olağan öğrenim süreleri içerisinde katkı payı veya öğrenim ücreti ödemesi yapmayacaktır.
Katkı Payı / Öğrenim Ücreti Ödemesi Yapacaklar;
Aşağıdaki kategoriler içerisinde sayılan öğrenciler, öğrenim ücretini ders kaydı yapmadan önce ödemelidir. Bu kategoriler içerisinde sayılanlar aktif eğitim öğretim yarıyılında ders kaydı yapmayacaksa, katkı payı ya da öğrenim ücreti ödemeyecektir.  
a) Bölümlerimizin ikinci (gece) öğretim programına kayıtlı öğrenciler,
b) İkinci üniversite kapsamında I. öğretim programlarımıza kayıtlananlar,
c) Yabancı uyruklu öğrenciler,
ç) Lisans programını 8 yarıyılda tamamlayamayan birinci öğretim programı öğrencileri,
d) Pedagojik formasyon eğitimlerini, lisans programı için belirlenen (8 yarıyıl) süreler içerisinde tamamlayamayan birinci ve ikinci öğretim programı öğrencileri. 
Resmî Gazetede yayımlanan Aktif Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair 7384 sayılı Cumhurbaşkanı Kararında belirtilen ilkeler doğrultusunda Üniversitemizde öğrenim gören öğrencilerden (yurtdışından öğrenci kabul kontenjanları dahilinde kayıtlananlar hariç) alınacak katkı payı ve öğrenim ücreti tutarları, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Senatosunca belirlenmektedir.
Üniversitemizin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı web sitesinden ilan edilen yıllık katkı payı ve öğrenim ücreti tutarları, iki eşit taksite bölünür ve aktif eğitim öğretim yarıyılının ders kayıtları süreci içerisinde ödenir.
Katkı payı ve öğrenim ücreti tutarlarının UBYS veri tabanı üzerinden öğrenci numaralarına yansıtılmasına ve İş Bankasına aktarılmasına ilişkin süreçler BAİBÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı birimlerince yürütülür.
UBYS ders kayıt menüsünde görüntüleyeceğiniz öğrenim ücreti tutarınızı, BAİBÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı web sitesinden ilan edilen tutar ile karşılaştırınız. Eksik veya hatalı öğrenim ücreti tanımlamalarını ve konuyla ilgili sorunlarınızı oidb@ibu.edu.tr adresine e-posta ile bildiriniz.
Ödemenizi; İş Bankasının yurt içi şubelerine, ATM'lerine, internet ya da telefon bankacılığı uygulamalarına öğrenci numaranızı beyan ederek gerçekleştiriniz. 
4) Ders Kayıtları Süreci; 
  • Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi "Akademik Takvimi"ne erişim için tıklayınız.
  • Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi katkı payı ve öğrenim ücreti tutarlarına erişim için tıklayınız.
  • İletişim Fakültesi ders kayıtları/harç ödemeleri başlangıç ve bitiş tarihlerine erişim için tıklayınız.
  • Bölümlerimizin öğretim planına (müfredat) erişim için tıklayınız.
  • Bölümlerimizin ders programı çizelgelerine erişim için tıklayınız.
  • Bölümlerimizin yüz yüze danışmanlık takvimine erişim için tıklayınız.
  • Danışman öğretim üyelerimizin iletişim bilgilerine erişim için tıklayınız.
  • Ders kayıtları sistemi teknik destek dosyasına erişim için tıklayınız.
  • Öğrenci numaranızı öğrenmek için tıklayınız.
  • UBYS giriş parolanızı unuttuysanız tıklayınız.
  • Ders kaydı yapmak için tıklayınız.
  • Fakültemizin bölümlerine kayıtlanan her bir öğrenci, lisans programının 1. yarıyılından başlamak üzere mezun oluncaya kadar her yarıyıl başlangıcında “Akademik Takvim” de ilan edilen ve fakültemiz için belirlenen “Ders Kayıtları” süresi içerisinde “Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi” üzerinden derslerine ön kayıtlarını yapmak ve danışman onayına göndermekle yükümlüdür. “Ders Kayıtları” süreleri içerisinde ders kayıtlarını yapmayan öğrenciler o yarıyıldaki derslere/uygulamalara/sınavlara katılamazlar ve bu süre öğrenim süresinden sayılır. 
  • Ders kayıtlarının, İOS veya Android işletim sistemli mobil cihazlardan yapılmaması önerilir. Ders kayıtlarının, online bağlantılı masaüstü veya dizüstü bilgisayarlardan gerçekleştirilmesi tavsiye edilir. 
  • Fakültemizin bölümlerine yeni kayıtlanan öğrencilerin ders kayıt işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için “Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi” portalında ki hesaplarını akredite etmeleri gerekmektedir. Parola akreditasyonu işlemi "Giriş yapamıyor musunuz?" bağlantısı üzerinden yapılmaktadır.
  • “Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi” portalı giriş parolasını hatırlayamayanlar "Giriş yapamıyor musunuz?" modülünü kullanarak parolasını sıfırlayabilmektedir. 
  • “Öğrenci Sistemi” menüsünün altında yer alan “Öğrenci Bilgi Ekranı” seçilir, "Ders Seçimi-Kayıt Yenileme" modülü işaretlenir. Ders kayıt işlemleri bu menü üzerinden gerçekleştirilir. Açılan ekranda danışman bilgileri, öğrencinin öğrenim kimliği, sınıfı, ders dönemi, durumu, bağlı olduğu öğretim planı, GANO'su, en fazla alabileceği AKTS değeri, varsa öğrenim ücreti tutarı vb. verileri görüntülenir. 
  • Ders kayıt işlemlerinde rastgele ders seçimi yapılamaz. Öğrencisi olunan bölümümüzün öğretim planına web sitemizdeki " ÖĞRETİM PLANLARI/KATALOGLARI " menüsünden erişilebilir. Öğretim planına göre bulunulan yarıyılın zorunlu dersleri ile varsa bulunulan yarıyılın bağlı olduğu seçmeli ders havuzu tespit edilmelidir. 
HATASIZ ve EKSİKSİZ OLARAK DERS KAYIT İŞLEMİ YAPABİLMENİZ İÇİN;
BÖLÜMÜNÜZÜN "ÖĞRETİM PLANI" ile "TRANSKRİPT"inizi KARŞILAŞTIRINIZ,
KAYITLARINIZI BU DOĞRULTUDA YAPINIZ. 
  • "Açılan Dersler" alanında görüntülediğiniz zorunlu ve seçmeli dersler, bölüm idari sekreterliklerimizce UBYS veri tabanına tanımlanmaktadır. Eksik veya hatalı ders tanımlamalarını, ders kayıtlarıyla ilgili diğer soru ve sorunlarınızı danışmanıza bildiriniz,
  • Kayıtlandığınız her bir ders “Seçili Dersler” alanına aktarılır, seçtiğiniz dersleri bölümünüzün "Öğretim Planı" ile "Transkript"inizi karşılaştırarak kontrol ediniz, varsa gerekli düzeltmeleri yapınız, ekranın sağ üst köşesinde bulunan "Kaydet" ve devamında “Danışman Onayına Gönder” alanını işaretleyerek kayıt aşamasını “Danışman İnceleme” ye dönüştürünüz. Bu aşamada kayıt listesinde yer alan derslerin “Sil” butonu pasifize olduğundan, ders bırakma işlemi gerçekleştirilemez, 
  • Bir sonraki aşama olan “Ders Ekleme-Bırakma ve Danışman Onayları” sürecinde danışmanınızla birlikte incelenmek üzere “Yazdır” butonunu işaretleyiniz, ders kayıt listesinin dökümünü alınız, 
  • Ders kayıt listesindeki seçmeli derslere ait verilerin yer aldığı satıra, dersin kayıtlanıldığı seçmeli ders havuzunun numarasını (Seçmeli I - Seçmeli II vb.) ve seçmeli derse kayıtlanma statüsünü (Yeni Ders / Tekrar Ders / Ders Saydırma) yazınız. 
  • Ders kayıt aşamasını “Taslak” ta bırakan öğrencilerin, ders kayıtları tamamlanmış sayılmayacaktır. 
  • Ders kayıtları sürecinin bitiminde, UBYS'deki "Ders Seçimi-Kayıt Yenileme" modülü öğrencilere kapatılır, ders kayıt listesine "Derslerim" modülünden erişilir.
5) Seçmeli Derslere Kayıtlanma Kategorileri;
Yeni Ders      : Öğrencinin bulunduğu eğitim öğretim yarıyılına bağlı seçmeli ders havuzu grubunu tamamlaması için, ilk kez kayıtlanılan seçmeli derstir. Seçmeli ders havuzundan “Yeni Ders” statüsünde ders kaydı yapılırken, kayıtlanılması gereken asgari seçmeli ders sayısının ve bu seçmeli derslere ait AKTS değerinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
a) Web sitemizdeki " ÖĞRETİM PLANLARI/KATALOGLARI " menüsünden erişilebilen öğretim planında yer alan ve içerisinde bulunulan eğitim öğretim yarıyılına bağlı seçmeli ders havuzu grubu belirlenir ve kayıtlanma işlemi bu ders havuzu içerisinden yapılır.
b) Belirlenen seçmeli ders havuzunu tamamlamak için, kayıtlanılması gereken seçmeli ders sayısının ve bu seçmeli derslere ait AKTS değerinin tespit edilmesi gerekir.
c) Bulunulan sınıf öğrencilerine yönelik okutulacak dersler içerisinden ilk kez kayıtlanılacak seçmeli dersin adının sağında bulunan “Seçiniz” alanı “Yeni Ders” konumuna getirilir ve ders kodunun solundaki “+Seçiniz” kutucuğu işaretlenir.
Ders Tekrarı   : Daha önceki eğitim öğretim yarıyıllarında kayıtlanılarak başarısız/devamsız olunan veya notu yetersiz görülen derse yeniden kayıtlanma işlemidir. Bulunulan yarıyıl içerisinde aynı dersin açılması durumunda, seçmeli ders tekrar edilebilir. Not yükseltmek amacıyla dersin tekrar edilmesi öğrencinin isteğine ve danışmanının onayına bağlıdır.
a) Daha önceki yarıyıllarda kayıtlanılarak başarısız/devamsız olunan veya notu yetersiz görülen dersin yer aldığı seçmeli ders havuzu grubu belirlenir ve kayıtlanma işlemi bu ders havuzu içerisinden yapılır.
b) Yeniden kayıtlanılacak seçmeli dersin adının sağında bulunan “Seçiniz” alanı (Tekrarlanacak Dersin Kodu- Dersin Adı - Dersin Notu ) konumuna getirilir ve ders kodunun solundaki “+Seçiniz” kutucuğu işaretlenir.
Örneğin; 2015-2016 güz yarıyılında Seçmeli III havuzundan kayıtlanılan ve “FF” notu ile başarısız olunan 210002472010 kodlu Türk Kültür Tarihi dersi, 2016-2017 güz yarıyılında açılmış olması kaydıyla tekrar edilebilir.
      Seçmeli III      ⇒      +Seçiniz    ⇒      210002472010 Türk Kültür Tarihi      ⇒       “Seçiniz”    ⇒     210002472010 Türk Kültür Tarihi (FF-Başarısız)  
Ders Saydırma: Daha önceki yarıyıllarda kayıtlanılarak başarısız/devamsız olunan veya notu yetersiz görülen dersin yerine sayılmak üzere, farklı bir seçmeli derse kayıtlanma işlemidir. Ders saydırma işlemi, daha önce kayıtlanılan “seçmeli” dersin yer aldığı seçmeli ders havuzundan ve eşit AKTS değerine sahip iki seçmeli ders arasında gerçekleştirilir. Ders saydırma işlemi sadece “seçmeli” dersler içerisinde ve “Ders Kayıtları” sürecinde öğrenciler, “Danışman Onayları” sürecinde ise danışmanlar tarafından “Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi” portalından yapılabilmektedir.
a) Daha önceki yarıyıllarda kayıtlanılarak başarısız/devamsız olunan veya notu yetersiz görülen dersin yer aldığı seçmeli ders havuzu belirlenir ve kayıtlanma işlemi bu ders havuzu içerisinden yapılır.
b) Başarısız/devamsız olunan veya notu yetersiz görülen dersin yerine sayılmak üzere, daha önceki yıllarda kayıtlanılmamış seçmeli ders belirlenir, dersin adının sağında bulunan “Seçiniz” alanı (Daha Önce Alınmış Olan Dersin Kodu- Dersin Adı - Dersin Notu ) konumuna getirilir ve ders kodunun solundaki “+Seçiniz” kutucuğu işaretlenir. 
Örneğin; 2014-2015 güz yarıyılında Seçmeli V havuzundan kayıtlanılan ve “NA” notu ile devamsız olunan 210003152003 kodlu Tarih Yazıcılığı dersinin yerine, 2016-2017 güz yarıyılında açılan 210003652010 kodlu Türk-İslam Sanatı Tarihi dersine kayıtlanılabilir.
      Seçmeli V      ⇒      +Seçiniz    ⇒      210003652010 Türk-İslam Sanatı Tarihi   ⇒      “Seçiniz”   ⇒    210003152003 Tarih Yazıcılığı (NA-Devamsız)
6) Ders Kayıt İşlemleri Sıralaması; 
Lisans programlarımızın 1. ve 2. yarıyıl öğrencileri ile ingilizce hazırlık sınıfı eğitimine devam edenler haricindeki diğer öğrencilerin, ders kayıt işlemlerini aşağıdaki sıralama doğrultusunda gerçekleştirmeleri önerilir; 
1) Birinci aşamada, öğrencinin alt yarıyıllarının aynı döneminde başarısız/devamsız (FD/FF/NA) olduğu zorunlu statüsündeki dersleri bulunuyorsa, bu derslerin kayıtları “Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi” portalınca gerçekleştirilir. (İsteğe bağlı değildir.) Başarısız/devamsız olunan zorunlu ders bulunmuyorsa bir sonraki aşamaya geçilir.
a) Bu zorunlu derslere, ayrıca ders kaydı yapılmasına gerek yoktur.
b) Öğrenci başarısız/devamsız olduğu zorunlu dersinden başarılı oluncaya kadar, dersin açıldığı her dönemde “Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi” portalınca ders kaydı gerçekleştirilmektedir.
c) İlgili mevzuat hükümlerine göre “Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi” portalınca bu derslere yapılan ders kayıtları iptal edilemez.
d) “Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi” portalınca kayıt işlemi gerçekleştirilen bu zorunlu dersler “Seçili Dersler” alanında direkt olarak yansıtılır. 
2) İkinci aşamada, öğrenci bulunduğu yarıyılının zorunlu statüsündeki derslerinin tamamına kayıtlanmalıdır. (İsteğe bağlı değildir.)
a) “Zorunlu Dersler” alanına yansıtılan bu dersler, öğrencinin bulunduğu eğitim öğretim yarıyılının zorunlu dersleridir.
b) Dersin şubesi seçilir, ders kodunun solunda yer alan “+Seçiniz” kutucuğu işaretlenir.
c) Kayıt işlemi gerçekleştirilen zorunlu ders “Seçili Dersler” alanına portal tarafından aktarılacaktır.  
3) Üçüncü aşamada, öğrencinin alt yarıyıllarındaki seçmeli havuzlarında ders eksiği bulunuyorsa, “Yeni Ders” statüsünde seçmeli ders(ler)e kayıtlanması gerekmektedir. (İsteğe bağlı değildir.) Seçmeli havuzlarında ders eksiği bulunmuyorsa bir sonraki aşamaya geçilir.
a) Alt yarıyıllara bağlı ders eksiği bulunan seçmeli ders grubu havuzu belirlenir. (Örn. Seçmeli III / Elective V gibi)
b) Belirlenen seçmeli ders havuzunu tamamlamak için, kayıtlanılması gereken seçmeli ders sayısının ve bu seçmeli derslere ait AKTS değerinin belirlenmesi gerekir. (Web sitemizdeki " ÖĞRETİM PLANLARI/KATALOGLARI " menüsünden bakınız.)
c) Belirlenen seçmeli ders havuzu içerisinden bulunulan sınıf öğrencilerine yönelik okutulmak üzere açılan seçmeli dersler tespit edilir.
d) Seçmeli dersin adının sağında bulunan “Seçiniz” alanı “Yeni Ders” konumuna getirilir ve ders kodunun solundaki “+Seçiniz” kutucuğu işaretlenir.
e) Kayıt işlemi gerçekleştirilen seçmeli ders “Seçili Dersler” alanına portal tarafından aktarılacaktır. 
4) Dördüncü aşamada, öğrenci alt yarıyıllarındaki seçmeli havuzlarında yer alan ve devamsız olduğu (NA) seçmeli ders(ler)ine “Tekrar veya Ders Saydırma” statüsünde kayıtlanmalıdır. (İsteğe bağlı değildir.) Devamsız olunan seçmeli ders bulunmuyorsa bir sonraki aşamaya geçilir.
a) Alt yarıyıllarda kayıtlanılarak devamsız olunan seçmeli dersin bulunduğu seçmeli ders grubu havuzu belirlenir. (Örn. Seçmeli IV / Elective VII gibi)
b) Bu havuzun bağlı olduğu sınıf öğrencilerine yönelik okutulmak üzere açılan seçmeli dersler tespit edilir.
c) Devamsız olunan ders açıldıysa ve bu derse tekraren kayıtlanılmak isteniyorsa; seçmeli dersin adının sağında bulunan “Seçiniz” alanı (Tekrarlanacak Dersin Kodu- Dersin Adı - Dersin Notu ) konumuna getirilir ve ders kodunun solundaki “+Seçiniz” kutucuğu işaretlenir.
d) Devamsız olunan ders bulunulan yarıyılda açılmadıysa veya açılmış olsa bile bu dersin yerine sayılmak üzere farklı bir seçmeli derse kayıtlanılmak isteniyorsa; seçmeli dersin adının sağında bulunan “Seçiniz” alanı (Devamsız Olunan Dersin Kodu- Dersin Adı - Dersin Notu) konumuna getirilir ve ders kodunun solundaki “+Seçiniz” kutucuğu işaretlenir. Ders saydırma işlemi, daha önce kayıtlanılan “seçmeli” dersin yer aldığı seçmeli ders havuzu içerisinde, öğretim dili aynı olan ve eşit AKTS değerine sahip iki seçmeli ders arasında gerçekleştirilir. 
5) Beşinci aşamada, öğrenci bulunduğu yarıyılının bağlı olduğu seçmeli ders havuzunu tamamlamak için, bulunduğu sınıfına yönelik açılan seçmeli dersler arasından belirleyeceği seçmeli ders(ler)ine “Yeni Ders” statüsünde kayıtlanmalıdır. (İsteğe bağlı değildir.) *Seçmeli ders havuzu grupları bölümlere göre değişiklik göstermektedir.
a)“Seçmeli Dersler” alanındaki seçmeli ders havuzları arasından (Seçmeli I – Seçmeli II – Seçmeli III – Seçmeli IV – Seçmeli V – Seçmeli VI – Seçmeli VII – Seçmeli VIII) bulunulan yarıyılın seçmeli havuzu belirlenir. (Mezuniyet transkriptinize bakınız.)
b) Belirlenen seçmeli ders havuzunu tamamlamak için, kayıtlanılması gereken asgari seçmeli ders sayısının ve bu seçmeli derslere ait AKTS değerinin tespit edilmesi gerekir.
c) Bu havuz içerisinden bulunulan sınıf öğrencilerine yönelik okutulmak üzere açılan seçmeli dersler tespit edilir.
d) Seçmeli dersin adının sağında bulunan “Seçiniz” alanı “Yeni Ders” konumuna getirilir ve ders kodunun solundaki “+Seçiniz” kutucuğu işaretlenir.
e) Kayıt işlemi gerçekleştirilen seçmeli dersler “Seçili Dersler” alanına portal tarafından aktarılacaktır. 
6) Altıncı aşamada, öğrenci alt yarıyıllarına bağlı seçmeli havuzlarından kayıtlanarak başarısız olduğu (FD/FF) seçmeli ders(ler)ine “Tekrar veya Ders Saydırma” statüsünde kayıtlanmalıdır. (İsteğe bağlı değildir.) Başarısız olunan seçmeli ders bulunmuyorsa bir sonraki aşamaya geçilebilir.
a) Alt yarıyıllarda kayıtlanılarak başarısız olunan seçmeli ders(ler)in bulunduğu seçmeli ders havuzu belirlenir. (Mezuniyet transkriptinize bakınız.)
b) Bu havuzun bağlı olduğu sınıf öğrencilerine yönelik okutulmak üzere açılan seçmeli dersler tespit edilir.
c) Başarısız olunan ders açıldıysa ve bu derse tekraren kayıtlanılmak isteniyorsa; seçmeli dersin adının sağında bulunan “Seçiniz” alanı ( Tekrarlanacak Dersin Kodu - Dersin Adı - Dersin Notu ) konumuna getirilir ve ders kodunun solundaki “+Seçiniz” kutucuğu işaretlenir.
d) Başarısız olunan aynı ders bulunulan yarıyılda açılmadıysa veya açılmış olsa bile bu dersin yerine sayılmak üzere farklı bir seçmeli derse kayıtlanılmak isteniyorsa; seçmeli dersin adının sağında bulunan “Seçiniz” alanı ( Başarısız Olunan Dersin Kodu - Dersin Adı - Dersin Notu ) konumuna getirilir ve ders kodunun solundaki “+Seçiniz” kutucuğu işaretlenir. dersin bulunduğu seçmeli ders havuzu açılır. Ders saydırma işlemi, daha önce kayıtlanılan “seçmeli” dersin yer aldığı seçmeli ders havuzu içerisinde, öğretim dili aynı olan ve eşit AKTS değerine sahip iki seçmeli ders arasında gerçekleştirilir.
7) Yedinci aşamada, öğrenci alt yarıyıllarında kayıtlanarak başarılı olduğu zorunlu/seçmeli ders(ler)in notunu yükseltmek istiyorsa, bu derslere “Tekrar” statüsünde kayıtlanabilir. (İsteğe bağlıdır.) Not yükseltmek istenmiyorsa bir sonraki aşamaya geçilebilir.
a) “Başarılı Olunan Dersler” alanına yansıtılan bu dersler; daha önceki yarıyıl eğitimlerinde alınmış, diğer başarılı derslere göre başarı puanı daha düşük olan ve not yükseltmeye aday derslerdir.
b) Dersin şubesi seçilir, ders kodunun solunda yer alan “+Seçiniz” kutucuğu işaretlenir.
c) Kayıt işlemi gerçekleştirilen zorunlu ders “Seçili Dersler” alanına portal tarafından aktarılacaktır.  
8) Sekizinci aşamada, alt yarıyıllarında eksik/başarısız/devamsız zorunlu/seçmeli ders(ler)i bulunmayan ve bulundukları yarıyılının zorunlu ve seçmeli derslerinin tamamına kayıtlanan öğrenciler, bir üst yarıyılının derslerine “Yeni Ders” kategorisinde ders kaydı yapabilir. (İsteğe bağlıdır.) 
a) “Üst Dönem Dersleri” alanına yansıtılan bu dersler, öğrencinin bir üst yarıyılının dersleridir.
b) Dersin şubesi seçilir, ders kodunun solunda yer alan “+Seçiniz” kutucuğu işaretlenir.
c) Kayıt işlemi gerçekleştirilen zorunlu ders “Seçili Dersler” alanına portal tarafından aktarılacaktır. 
9) Dokuzuncu aşamada, alt yarıyıllarında eksik/başarısız/devamsız ders(ler)i bulunmayan, bulundukları eğitim öğretim yarıyılının zorunlu/seçmeli derslerinin tamamına kayıtlanan ve genel ağırlıklı not ortalamasını yükseltmek isteyen öğrenciler, asgari seçmeli ders sayısı ile tamamladıkları seçmeli ders havuzlarına “Yeni Ders” kategorisinde fazladan seçmeli ders alabilirler. (İsteğe bağlıdır.)