KYS İŞ Akış 2024 öğrenci memnuniyet anketlerinin değerlendirilmesi ve iyileştirme çalışmaları kapsamında Dekan Öğrenci buluşması IV gerçekleştirildi.

09 Ağustos 2024 Cuma

Yoğun öğrenci katılımı ile gerçekleşen toplantı buçuk saati aşkın sürdü. Toplu taşımadan, sosyal etkinliklere, Uluslararası değişim programlarından kantin hizmetlerine ekiz adet önemli konu ile ilgili karşılıklı iyileştirme eylem planları oluşturuldu. Bu büyük buluşmada iletişim eğitim ve öğretiminde öğrenci odaklılığı kaliteyi önceleyen vizyonla sektöre en iyi şekilde hazırlanıyoruz. Toplantı gündemi aşağıda yer alan memnuniyet anket maddelerini kapsadı. Toplantı tutanağı için burayı tıklayınız. 
 
1 Toplu Taşıma Araçlarının Sayısı ve Sıklığı Yeterlidir. 22,1
2 Birimin (Fakülte/Yüksekokul) Sağladığı Staj/Uygulama İmkânlarından Memnunum. 28,5
3 Kantin Hizmetleri Yeterlidir. 32,3
4 Uluslararası Değişim Programları (Erasmus vb.) Yeterlidir. 35,3
5 Sosyal Faaliyetler Yeterlidir. 34,9
6 Laboratuvar/Atölye İmkânları Yeterlidir. 36,2
7 Kültürel Faaliyetler Yeterlidir. 36,6
8 Yabancı Dil Eğitimi Olanaklarından Memnunum. 41,7

Bu toplantı Dekan Öğrenci buluşmaları kapsamında gerçekleştirilen dördüncü toplantıdı oldu. Üniversitemiz Kalite Biriminin gerçekleştirmiş olduğu memnuniyet anketleri ve bu anketlerden çıkan geliştirmeye açık yanlar ile ilgili açıklamalarla başlatılan toplantının gündem maddesi idari kategorideki memnuniyet anketlerinden çıkan gelişmeye açık yanları tüm detayları ile ele alındı. Bu minvalde aşağıda detaylandırılan Sorun, Sorunun Kayağı (ishikawa analizleri) ve de çözüm önerileri toplantı sırasında öğrencilerimizin beyanları ile oluşturulmaktadır. Bu çözümler ile ilgili eylem planı da oluşturulmakta, bu çözüm faaliyetlerinin de azami 3 ay zarfında tamamlanması planlanmaktadır. 50 puanın altında sekiz adet madde bulunmaktadır. En düşükten yükseğe doğru sıralandığında, bir adet 22.1 puan, bir adet 28.5 puan, bir adet 32.3 puan, bir adet 35.3 puan, bir adet 34.9 puan, bir adet 36.2 puan, bir adet 36.6 puan, bir adet de 41.7 puan almış başlıklar bu toplantıda tüm detayları ile ele alınmıştır. 22 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirilen Dekan Öğrenci Buluşması III adı altındaki daha önceki toplantıda, benzer maddeler 2023 Öğrenci Memnuniyet Anketine ilişkin olarak ele alınmıştır. O toplantıda da benzer sorunlar ele alınmış olup, Fakültemizce bir kısım iyileşmeler sağlanmıştır. Bu iyileşmelerin de sunumları görsel ve yazınsal kanıtları ile beraber icraatlar başlığı ile öğrencilerimize sunulmuştur. Dolayısı ile hem kalıcı ve sürdürülebilir çözümlerle dönük gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmekte olan iyileştirme çalışmalarımıza ilişkin hazırladığımız sunumumuzu yapmak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Hem de 2024 Öğrenci memnuniyet anketinde ortaya çıkan yeni başlıklar altında iyileştirme eylem planını oluşturmak için karşılıklı fikir alışverişi sağlamak için toplanmış bulunuyoruz. 
 İcraat Sunumu çevirim içi toplanma, KYS İŞ AKIŞ ölçütleri ve Dekan Öğrenci Buluşmaları çerçevesinde düzenli toplanma
Toplu taşıma konusundaki memnuniyetsizlik, sadece Fakültemiz değil kurum genelinde ve sadece öğrencilerimiz açısından değil, özel aracı olmayıp toplu taşımayı kullanan tüm kesimler açısından gündemleri meşgul eden başlıklar arasında yer almaktadır. Bu sorunun kaynağında, eğitim öğretim faaliyetlerinin gerçekleştiği güz ve bahar dönemlerinde, özellikle sınav zamanlarında mevcut ulaşım hizmetlerinin dönemsel olarak artan ihtiyaçları karşılayacak kapasitede olamaması yatmaktadır. Aynı zamanda şoförlerimizin kibar olmayan tutum ve davranışları da memnuniyetsizliğe yol açmıştır. Bu memnuniyetsizliği empatilef platformunda da yakından takip etmiş bulunuyoruz.      
Çözüm İcraatları ve vaatleri
Toplu Taşıma Araçlarının Sayısı ve Sıklığı Yeterlidir. Üniversitemiz genelinde kalite koordinatörlüğümüzün girişimleri ile ulaşım kalitesinin arttırılması için çalışmalar yapıyor.
  1. Kalite koordinatörlüğümüz zaman zaman yetkililerle bir araya gelerek muhtelif dönemler göz önüne alınarak seferlerin sıklaştırılması konusunda istişarelerini sürdürmektedir.
  2. Üniversitemiz Kalite Koordinatörlüğü, öğrencilerimizin ulaşım konusundaki görüş, öneri ve şikayetlerini görüşmek üzere Bolu Belediyesi’ni ziyaret etmiştir.
  3. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Coşkun Karaca başkanlığındaki Kalite Koordinatörlüğü üyeleri, Başkan Yardımcısı Sedat Gülener’le görüşerek öğrencilerimizin araç kapasitesi, araç takviyesi, ücretler ve hizmet kalitesinin artırılmasına ilişkin taleplerini iletmiştir.
  4. Memnuniyet anket sonuçlarına göre, en düşük memnuniyet oranı konuların başında gelen ulaşım sorunu ve şoför davranışları konusuna çözüm sağlanması için çalışmalara devam ediliyor. Bu kapsamda ilk olarak, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SÜYAM) koordinasyonunda Karaköy Kooperatifi Özel Halk Otobüsü şoförlerine “Taşıma Sektöründe Etkili İletişim” eğitimi verilmiştir. Gerede Uygulamalı Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Altınöz tarafından verilen eğitim kapsamında; etkili iletişimin temel özellikleri, empatik dinlemek, yüz yüze ilişkiler, insan ilişkilerinin geliştirilmesi için özen gösterilecek hususlar, toplu taşıma hizmet sürecinde dikkat edilecek hususlar ve benzeri konularda şoförlere aydınlatıcı bilgiler sunulmuştur. Ayrıca seferlerin sıklığı, güzergahlar konusunda da görüşmeler sürmektedir.
  5. Kalite Koordinatörlüğü’nce yıl boyunca öğrencilerimize uygulanan anketlerde en çok dile getirilen konular arasında ulaşımın iyileştirilmesi bulunuyor. Öğrencilerimizin dilek ve temennileri doğrultusunda çalışmalarını aralıksız yürüten Kalite Koordinatörlüğümüz, ulaşım sorununun çözümü için de çalışmalarını sürdürüyor.
  6. 2024 KYS İŞ akış öğrenci memnuniyet anketlerinin değerlendirilmesi ve iyileştirme çalışmaları (Ağustos 2024) kapsamında yapılan Dekan Öğrenci buluşması IV toplantısında “Sınav zamanlarında ek seferler getirilmesi” ile ilgili öneri kalite birimlerimize sunulmak üzere kabul edilmiştir.
  7. Ücretler konusunda daha makul kararlar alınması mümkün olamıyor ise da örneğin aylık abonmanlık gibi çözümler getirilebilir.
 
  1. Gündem Maddesi (Anket Maddesi)
Birimin (Fakülte/Yüksekokul) Sağladığı Staj/Uygulama İmkânlarından Memnunum. (28,5)
İkinci olarak en düşük olan 28.5 puan almış olan maddeye: Birimin (Fakülte/Yüksekokul) Sağladığı Staj/Uygulama İmkânlarından Memnunum. Maddesine %28.5 oranında olumlu görüş bildiren olmuştur.
İcraat Sunumu: İsteğe bağlı staj konusunda hali hazırda hizmet veren danışmanlık hizmetleri biriminin geliştirilmesine ağırlık verilecektir. 
Fakültemizde zorunlu staj uygulaması geçmiş dönemlerde mevcut durumdaydı. Ancak bu süreçte yaşanan birtakım olumsuzluklar nedeni ile staj uygulaması, ‘isteğe bağlı staj’ niteliği taşıyacak bir formata evrilmiştir. Zorunlu staj uygulaması dönemlerinde stajın vergisi birimimizce ödenirdi. Ancak yaşanan bazı durumlar oldu. Öğrenci rahatsızlığı nedeni ile staja gidemedi. Yapılan denetimlerde staja gitmeden vergi primi ödenmesi nedeni ile birimimiz bazı cezalar ödemek zorunda kaldı. Ayrıca yine öğrencilerin bulmuş olduğu ve danışmanın onaylamış olduğu staj/iş yerlerinde bazı olumsuzluklar, iş veren ve öğrenci arasında bazı anlaşmasızlalar meydana geldiğinden yine birimimiz zor durumda kalabilmektedir.  Bu nedenle de staj uygulaması ‘isteğe bağlı staj’ a evrilerek her ne kadar sektör odaklı da olsa staj uygulamaları, özellikle de zorunlu staj uygulamalarında birimimiz temkinli bir tutumu benimsemek durumunda kalmıştır. 
Çözüm İcraatları ve vaatleri
Hali hazırda Cumhurbaşkanlığı staj programına, Üniversitemizdeki Kariyer Merkezi danışmanlığında gerçekleştirilecek staj olanakları bulunmaktadır. Sektörel deneyim kazanma ve kariyer planlaması noktasında birimimizde danışman öğretim üyeleri, öğrencilerimizin ilgi alanlarına ve kariyer hedeflerine uygun staj ve iş imkanları hakkında bilgileri yine Üniversitemizin kariyer danışmanlığı koordinasyonu ile sağlamakta, mezuniyet sonrası kariyer yolları hakkında bilgilendirmeler yapmaktadır. Ayrıca Kariyer Planlama dersi kapsamda, öğrencilere CV hazırlama, mülakat teknikleri ve iş başvurusu süreçleri gibi konularda da destek sunulmaktadır. İsteğe bağlı staj konusunda hali hazırda hizmet veren danışmanlık hizmetleri biriminin geliştirilmesine ağırlık verilecektir. 
  1. Gündem Maddesi (Anket Maddesi)
Kantin hizmetleri yeterlidir. (32.3)
Üçüncü olarak 32.3 puan almış olan “Kantin hizmetlerinden memnun değiliz.” maddesi ile ilgili olarak %32.3 oranında olumlu görüş bildiren olmuştur. Bu sorun ile ilgili olarak aslında Akademik ve İdari kadro anlamındaki diğer kategoriler açısından da benzer memnuniyetsizlikler söz konusu olmuştur. Onlarla gerçekleştirilen önceki toplantılar kapsamında da hali hazırda eylem planları oluşturulmuştur. Yapılan toplantılarda, bu madde tüm detayları ile ele alınmıştır.
İcraat sunumu:
Faiş fiyat uygulamasının önüne geçildi. Kısıtlı çeşit stoğu halen devam ediyor. 
Çözüm icraatı ve vaatler:
  1. Daha uygun fiyat politikası olması yönünde girişimlerimiz sonuç vermiştir. Bu sürdürülebilir hale gelmeye başlamıştır. Bu konuda kontrollerimiz, fiyatların takibi devam edecektir.
  2. Düşük kâr amacı gütmesi bağlamında Kantinin 01.01.2025 tarihinden itibaren ARGE Vakfı tarafından işletilmesi teklif taslağı olarak Genel Sekreterliğimize ve Kalite Koordinatörlüğümüze sunulacaktır. Öyle ki içinde bulunduğumuz yaz aylarında dahi kar edemediği için kapalı bulunan Kantin hizmetlerinden ne akademik, idari personelimiz ne de öğrencilerimiz kesinlikle memnun değillerdir.    
 
  1. Gündem Maddesi (Anket Maddesi)
Uluslararası Değişim Programları (Erasmus vb.) Yeterlidir. (35.3)
Üçüncü olarak 35.3 puan almış olan Uluslararası Değişim Programları yeterlidir” maddesi ile ilgili olarak %35.3 oranında olumlu görüş bildiren olmuştur. Bu sorun ile ilgili olarak iyileştirme çalışmalarımız sürmektedir.
İcraat Sunumu: Yeni ERASMUS anlaşmaları için girişimlere başlanması için gerekli ön hazırlık çalışmalarına başlandı.
Fakültemizde Uluslararası değişim programları ile anlaşmalar sağlamak için yeterli düzeyde yapılanmalar mevcut değildi. Kısıtlı sayıda anlaşma ile bu değişim faaliyetleri gerçekleştirilmekteydi. 
Çözüm icraatları ve vaatleri:
Erasmus Koordinatör Temsilcilerimizden ve Fakülte Uluslararası İlişkiler Koordinatör Temsilcilerimizden, Fakülte içi koordinasyonu sağlayarak ve de Üniversite Erasmus koordinatörlüğü ve Üniversite Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü ile de koordineli olarak Uluslararası değişim programlarını arttırmak amacı ile, bölümlerin uzmanlık alanlarına ve öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun şekilde yeni anlaşmalar sağlamak için girişimlerde bulunmaları konusunda yetkili birimlerimize çağrıda bulunulmuştur. Uluslararası değişim programlarını arttırmak için birimimizin Erasmus koordinatörlüğü yeni anlaşmalar sağlamak için girişimlerini sürdürmektedir.
  1. Gündem Maddesi (Anket Maddesi)
Sosyal Faaliyetler Yeterlidir. (34.9)
Beşinci olarak 34.9 puan almış olan “Sosyal Faaliyetler Yeterlidir” maddesi ile ilgili olarak %34.9 oranında olumlu görüş bildiren olmuştur. Bu sorun ile ilgili olarak gerekli iyileştirmelerin sağlanması için etkileşimli bir şekilde girişimlere başlanmıştır.   
İcraat sunumu:
Fakültemizde eğitim öğretim faaliyetleri, sektörel konuk etkinlikleri, çalıştaylar, sergiler vb. etkinlikler dışından dışında sosyal faaliyetler mevcut değildi. Halen daha bahar şenliği gibi sosyalleşme adına bir gelişmeye açık yönümüzün bulunduğu doğrudur. Özellikle bahar şenliği gibi sosyal faaliyetler için çözüm önerileri ele alınarak ve etkileşimli bir şekilde girişimlere başlanmıştır.
 
Çözüm icraatları ve vaatleri
Sosyal Faaliyetler Yeterlidir. Fakültemiz BAİBÜİLEF-İG adını taşıyan Ülkemizde ve Uluslararası platformlarda oldukça ses getiren çok önemli bir geleneksel sempozyum etkinliğini gerçekleştirmeye başlamıştır. Bununla fakülte yönetimi olarak gurur duyuyor ve BAİBÜGİLEF-İG 2025 için çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Ancak bu madde kapsamında sosyal faaliyetler anlamında ifade edilmek istenenin Bahar Şenliği minvalinde bir etkinlik olduğunun farkındayız. Yoğun geçen kuramsal ve uygulamalı dersler, yine yoğun geçen kültürel etkinlik programı hepimize tatlı bir yorgunluk vermektedir. Bu yorgunluğumuzu sosyal faaliyetlerle üzerimizden atmak bizim de gelişmeye açık yönümüzdür. Bu gündem maddesi ile ilgili olarak dışarıdan müzisyen getirtmek yerine aramızda müzik ile ilgilenenlerin tespit edilmesi ve kendi aramızda bir bahar şenliğinin gerçekleştirilmesi en doğru çözüm olacaktır. Bu noktada "Müzik de bir iletişimdir." mottosu ile Afişler yapılarak bir bahar şenliği organize edilecektir. 
  1. Gündem Maddesi (Anket Maddesi)
Laboratuvar/Atölye İmkânları Yeterlidir. (36,2)
Altıncı olarak yine 36.2 puan almış olan “Laboratuvar/Atölye İmkanları Yeterlidir” maddesi ile ilgili olarak 36.2 oranında olumlu görüş bildiren olmuştur.
İcraat sunumu:
Laboratuvar/Atölye İmkânları Yeterlidir. Fakültemizde iki adet bilgisayar laboratuvarı, bir adet TV stüdyosu, bir adet kurgu montaj odası, bir adet de kütüphanemizde konumlanan radyo odası bulunmaktadır. Teknolojinin hızlı gelişimine bu mekanlardan TV stüdyomuz ve kurgu montaj odamız ayak uyduramamış olabilir. Bunun farkındayız.
Çözüm icraatları ve vaatleri
Ancak Radyo yayın tesislerimiz ve bilgisayar laboratuvarlılarımız teknolojik gelişmeleri yakalayacak şekilde sürekli elden geçirilmektedirler. Özellikle biri Ziraat fakültesi ile müşterek biri de tamamen fakültemizin hizmetinde olan bilgisayar laboratuvarları için yeni bilgisayarlar ve fotoğraf makinesi gibi taleplerde bulunduk. Bu taleplere cevaben geçen hafta yeni bilgisayarlar ve yeni haber çekimleri vb. çok amaçlı kullanılabilecek bir profesyonel fotoğraf makinesi Rektörlüğümüz tarafından Fakültemizin ve değerli öğrencilerimizin istifadesine tesis edilmiştir. 
  1. Gündem Maddesi (Anket Maddesi)
Kültürel Faaliyetler Yeterlidir. (36,6)
Yedinci olarak 36.6 puan almış olan “Kültürel Faaliyetler Yeterlidir.” maddesi ile ilgili olarak 36.6 oranında olumlu görüş bildiren olmuştur.
İcraat sunumu:
Aslında bu anket maddesi ile ilgili olarak birimimizin bir parçası olduğu Üniversitemiz de bu konuda oldukça aktif bir durumundadır. Üniversitemiz kimi zaman birimlerinin girişimleri ile kimi zaman çatı bilim olarak gerçekleştirilen zengin Kültürel faaliyetler anlamında Fakültemize de örnek teşkil etmektedir.
Çözüm icraatları ve vaatleri
Üniversitemiz ve Üniversitemize bağlı akran bilimlerimiz sadece iç paydaş olarak bizleri motive etmemekte aynı zamanda Vakıf ve Devlet Üniversitelerinin başka akran birimleri de benchmarking (kıyaslama yaparak model alma) kapsamında bizlere ilham vermektedir. Bu minvalde Fakültemizde ciddi organizasyonların gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.
  1. BAİBÜİLEF-İG 2024 UIuslararası Dijital Dönüşüm ve Yeni Medya Sempozyumu, başta olmak üzere,
  2. Cumhuriyetimizin 100. Yıl kutlamaları kapsamında, İlelebet Cumhuriyet İlelebet Türkiye Yüzyılları konulu Afiş Yarışması Sergisi,
  3. Akademik yıl açılışlarına ve Mezuniyet Törenlerine özel Grafik Tasarım başlıklı öğrenci sergileri,
  4. “Belleğin Renkleri” başlıklı Menekşe Şahin Karadal Kişisel Resim Sergisi,
  5. Prof. Dr. Selami Özsoy hocamızın moderatörlüğündeki “Dijital Çağda Spor Medyası” konulu Söyleşi etkinliği,
  6. Duayen gazeteci Oğuz Uçar’ın konuk olduğu “Ajans Haberciliği” konulu söyleşi,
  7. Fakültemizce hazırlanan “Minimal Yaşam” konulu belgesel gösterimi,
  8. Ünlü televizyon haber muhabilir Levent Eke’nin konuk olduğu “Kamuda ve Özel Sektörde İletişim Stratejileri ve Uygulamaları” konulu konferans,
  9. Öğrenci topluluklarımızdan Evrensel Medya Topluluğunun organize ettiği “Ajans Gazeteciliği” konulu panel,
  10. Görsel İletişim Tasarımı Araştırma görevlimiz Mahmut Rıfkı Ünal’ın gerçekleştirdiği “Tasarımda Yapay Zeka” konulu çalıştay etkinliği,
  11. Evrensel Medya Topluluğu tarafından organize edilen Ayhan Karaman ve Kâmil Keleş’in konuk olduğu “Dijital de Gelecek” konulu söyleşi,
  12. Öğr. Gör. Bahar Akbudak hocamızın organize ettiği öğrencilerinin çalışmalarından oluşan Gazete Dersi tasarım sergisi,
  13. Bolu Müzesine düzenlediğimiz gezi,
  14. Medya Akademisi Derneği (MAKDER) başkanı Selçuk Taşdemir, Müge Yücetürk, Yusuf Özgür Bülbül, Zuhal Sönmezler, Fırat İpek gibi Ulusal medyada ün salmış isimlerin konuk olduğu “Medya Söyleşileri” başlıklı panel,
  15. Anadolu Ajansı haber koordinatörü Ogün Duru’nun konuk olduğu “Dış Habercili” konulu söyleşi,  
  16. Ahmet Mümtaz Taylan, Timur Acar, Uğur Çavuşoğlu, Umut Karadağ gibi ünlü film ve dizi oyuncularının eğitim verdiği Sinema ve Oyunculuk Kampı çalıştayları,
  17. 15 Temmuz Ulusal Çağrılı Afiş Sergileri, Belgesel ve Kısa film gösterimleri…
fakültemiz tarafından organize edilen kültürel faaliyetler saymakla bitmez. Bu yoğun programı daha da zenginleştirerek önümüzdeki akademik dönemlerde de inşallah sürdüreceğiz.  
  1. Gündem Maddesi (Anket Maddesi)
Yabancı Dil Eğitimi Olanaklarından Memnunum. (41,7)
Sekizinci ve son olarak 41.7 puan almış olan “Yabancı Dil Eğitimi Olanaklarından Memnunum.” maddesi ile ilgili olarak 41.7 oranında olumlu görüş bildiren olmuştur.
İcraat sunumu:
Yabancı dil dersi öğretim hizmetlerimizden de genel olarak bir memnuniyetsizlik söz konusu olmuştur.
Çözüm icraatları ve vaatleri
2024-2025 Akademik yılında Mesleki İngilizce derslerindeki kaliteyi yükseltmeyi hedefliyoruz.

Prof. Dr. Emre Tandırlı Toplantı Başkanı BAİBÜ İletişim Fakültesi Dekanı
Toplantıya Katılanlar: Emre Tandırlı, Tevhide İrem Zorlu, Şada Al Ashwal