32. ULUSLARARASI İLDEK KONSEYİ TOPLANTISI BOLU’DA YAPILDI
Haber: Asaf Varol
Haber linki: https://www.gunisigigazetesi.net/makale/22120574/asaf-varol/32-uluslararasi-ildek-konseyi-toplantisi-boluda-yapildi
İletişim Fakülteleri Dekanları Konseyi olarak bilinen 32. İLDEK Konsey toplantısı, 17-19 Ekim 2024 tarihler arasında Bolu Abant İzzet baysal Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunmam münasebetiyle bu toplantıya yüz yüze katılamadım. Ama ZOOM üzerinden başından sonuna kadar sanal ortamda katılımcılarla beraber oldum.
İLDEK Konseyi Yürütme Kurulunun daimî üyesi olarak 2000’li yıllardan beri bu toplantıların 2005 yılı hariç (ABD’de bulunuyordum) tümüne yüz yüze (2024’te ZOOM üzerinden) katıldım.
Ev sahibi Dekan Prof. Dr. Emre Tandırlı hocamız, mükemmel bir organizasyona imza attı.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mustafa Alişarlı hocamız ile çok eskilere dayanan bir tanışıklığımız var. Bu tanışıklık 2007-2008 yıllarında ben Siirt Üniversitesi Rektör Vekili olarak görev yaptığım yıllara kadar uzanıyor. Bunun haricinde 2017 yılında YÖKAK Dış Değerlendiricisi olarak Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesini ziyaret ettiğimizde de kendileri BAİBÜ’ne rektör olarak yeni atanmıştı. Kendileri BAİBÜ’sine önemli bir dinamizm ve ilerleme kazandırdığını biliyorum.
32. İLDEK Konseyi toplantımızı İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Tandırlı Hoca bir teklif olarak Rektör hocamıza götürdüklerinde, bu teklifi hemen kabul etmiş ve bu organizasyonun ev sahipliği için tüm imkânları seferber etmişti. Bu tür organizasyonlarda Rektörlüğün desteği çok büyük önem arz ediyor ve Sayın rektör gösterdiği misafirperverlikle ne kadar özverili davrandığını da göstermiş oluyordu.
Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Değerli Hocam Prof. Dr. Ümit Kocabıçak geçen yıl Munzur Üniversitesindeki İLDEK Konseyi toplantısına katılarak dekanları akreditasyon konusunda bilgilendirmişti. Bu yıl bir kez daha aramızda görmek istediğimizi kendilerine bildirdiğimizde, çok yoğun programlarına rağmen bu toplantıyı şereflendirerek, YÖKAK’taki akreditasyon bağlamında yaptıkları son çalışmaları bizlere aktardı.
Ümit hocam ile de tanışıklığımız çok eskilere dayanmaktadır. İkimizin akademik çalışmalar açıdan kesişen yollarımız mevcuttur. Ümit hocam ve ben yapay zekâ konularında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Akreditasyon çalışmalarının değerlendirilmesinde bundan böyle yapay zekadan yararlanma düşüncelerini bizlere aktardı.
İLDEK konseyinin önemli bir paydaşı olan Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) eskiden beri olduğu gibi, toplantılarımıza renk katmaya devam etmektedirler. Bu yılki İLDEK Konseyi toplantımızda “Aklıma Bir Fikir Geldi Ödüllü Eserler Sergisini” tekrar açtılar. RATEM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aydın Şerbetçioğlu, açılışta bir konuşma yaparak faaliyetlerini dekanlarımıza aktardılar. RATEM Bilişim A.Ş. Genel Müdürü Yusuf Gürsoy Bey moderatörlüğünde “Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif Hukuku” adıyla düzenledikleri panele, Yargıtay Onursal Ceza Dairesi Başkanı Ramazan Özkepir, Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanı Serpil Çınar, BAİBÜ’den Dr. Öğr. Üyesi Özgür Başyiğit ve RATEM Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Beyaz panelist olarak katıldılar ve telif hakları ve yapay zekâ ile türetilen eserlerin telif haklarının değerlendirilmesini yaptılar.
İLDEK Konseyinin faaliyetlerinin başladığı 2000’li yıllardan beri Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) daima bizlerle birlikte oldular ve faaliyetlerini bizlere aktardılar. Bu yılki toplantıya RTÜK Başkan Yardımcısı Deniz Güler katılarak sosyal medya ve olumsuz yayınlar konusunda ne tür tedbirler almaya çalıştıklarını anlattılar.
EBSCO Ankara Bölge Müdürü Ufuk Akdemir, araştırma veri tabanları konusunda bilgilendirme sunusu yaptılar ve etkinliğimize destek sağladılar.
Son yıllarda her toplantımızda akreditasyon bilgilendirme çalışmaları yapmaktayız. İletişim Fakültelerinin program bazındaki akreditasyon işlemleri İletişim Araştırmaları Derneği tarafından yürütülmektedir. İLAD Başkanı Prof. Dr. Aysel Aziz ve İLAD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Jale Sarmaşık, akreditasyon konusunda yaptıkları çalışmaları dekanlarımıza sundular.
Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edibe Sözen hocamız ise iletişimin sosyal boyutu ile ilgili bir konuşma yaptılar.
Eskiden olduğu gibi gene içeriği dopdolu bir çalıştayı başarı ile tamamladık. Toplantı sonrasında İLDEK Konseyi Yürütme Kurulu, aşağıdaki üyelerden oluştu.
1. Prof. Dr. Ümit Arklan, Süleyman Demirel Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı, Başkan
2. Prof. Dr. Asaf Varol, Maltepe Üniversitesi & UTC, İLDEK Konseyi Daimî Üyesi
3. Prof. Dr. Emre Tandırlı, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, İletişim Fakültesi Dekanı
4. Prof. Dr. Gül Rengin Küçükerdoğan, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, İletişim Fakültesi Dekanı
5. Prof. Dr. Hülya Önal, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, İletişim Fakültesi Dekanı
6. Prof. Dr. Senem Gençtürk Hızal, Başkent Üniversitesi, İletişim Fakültesi Dekanı
Yedek Üyeliklere ise:
7. Prof. Dr. Ali Soylu, Pamukkale Üniversitesi, İletişim Fakültesi Dekanı
8. Prof. Dr. Raci Taşçıoğlu, Atatürk Üniversitesi, İletişim Fakültesi Dekanı
seçildiler.
33. İLDEK İletişim Fakülteleri Dekanları Konseyi toplantısının 2025 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlığı ev sahipliğinde yapılması kararlaştırıldı.
İLDEK Konseyi, İLAD ve Doğu Akdeniz Üniversitesi iletişim Fakültesi olarak 28-30 Kasım 2024 tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs’ta 4. Uluslararası Dijital Çağda İletişim Sempozyumu (https://cidainternational.org/) için bildiri kabulünün devam ettiği ve iletişim fakülteleri dekanlarının kendi personelinin bu sempozyuma katılımlarının sağlanması önerisinde bulunuldu.
ULUSLARASI 32.İLDEK İLETİŞİM FAKÜLTELERİ DEKANLAR KONSEYİ TOPLANTISI BAİBÜ’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Uluslararası 32. (İLDEK) İletişim Fakülteleri Dekanlar Konseyi toplantısı 17-19 Ekim tarihlerinde Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) ev sahipliğinde düzenlendi
Habar: Yağız Ekmen, Sevilay Beyza Yamal
İletişim fakültelerinin mevcut durumlarını, gelişen teknolojilere bağlı olarak müfredatlarının güncellenmesini, iletişim fakülteleri mezunlarının istihdam sorunlarını çözmeyi ilke edinmiş Uluslararası İletişim Fakülteleri Dekanları Konseyi (İLDEK), bu yıl Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde gerçekleşti.
İletişim Fakülteleri Dekanları Konsey toplantısının açılışını BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı Uluslararası 32.İletişim Fakülteleri Dekanları Konseyi toplantısına ev sahipliği yapmanın verdiği mutluluğunu dile getirerek iletişim fakültelerinin önemine aynı zamanda gelişen medyanın hızına ve yapay zekanın önemine değinerek konuşmasını gerçekleştirdi. Açılış konuşmasının ardından ‘’Yapay Zeka ve Geleceği’’ konulu sunumunu yapmak üzere, İLDEK Yürütme Kurulunun daimi üyesi Prof. Dr. Asaf Varol, seminer salonunda Zoom üzerinden bağlantı ile katıldı. Prof. Dr. Asaf Varol konuşmasında, yapay zekanın iletişim eğitimine etkileri , yapay zekanın yararları , zararlarına değindi. Sunumunun sonunda Asaf Varol katılımcılardan gelen soruları cevapladı. Toplantının devamında, YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, ‘’Yükseköğretimde Kalite Güvence Sistemi- Kurumsal ve Program Akreditasyonları’’ konulu sunumunu yaptı.
17-19 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen programın 3. oturumunda EBSCO Ankara Bölge Müdürü Ufuk Akdemir, EBSCO’nun İletişim bilimleri alanındaki çalışmaları ve üretken yapay zeka adlı geliştirmeleri konulu sunumunu tamamladı. Ardından İLDEK Yönetim Kurulu Üyeleri, Pamukkale Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Soylu, Hasan Kalyoncu Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rengin Küçükerdoğan, Süleyman Demirel Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Arklan konuşmalarını yapmak üzere sahneye davet edildi. İLDEK Yönetim Kurulu Üyeleri konuşmalarında, uygulama derslerini sektörden gelen öğretim görevlileri tarafından verilebilmesi, Yeni Medya ve İletişim bölümleri müfredatlarının gözden geçirilmesi, daralan medya piyasasında öğrencilerin staj sorunu konularına değindi. 3. oturumun son konuşmasını, İLAD Başkanı Prof. Dr. Aysel Aziz ve İLAD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Jale Sarmaşık yerine getirdi.
Uluslararası İletişim Fakülteleri Dekanlar Konseyi Toplantısı’nın son oturumunda yeni İLDEK Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Senem Gençtürk Hızal, Prof. Dr. Hülya Önal, Prof. Dr. Rengin Küçükerdoğan olarak belirlendi. İLDEK Konseyi Toplantısına 2025 yılında ev sahipliği yapacak üniversite oylama ile, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi olarak seçildi. Ev sahipliği yapacak yedek üniversiteler ise, Atatürk Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi olarak belirlendi.