BAİBÜİLEF-İG 2024 Dijital Dönüşüm ve Yeni Medya Sempozyumu Başarı ile Tamamlandı

19 Mayıs 2024 Pazar

Haber: Gül Gizem Aytekin, Büşra Kartal, Emre Tandırlı, Gül Gizem Aytekin, Sıla Özalp, İrem Arısoy, Nurmelek Çelik-Aleyna Yılmaz, Beyzanur Akar, Yağız Ekmen. Sevilay Beyza Yamalı
Üniversitemiz İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen ilk uluslararası sempozyum olan 1. Uluslararası İletişim Günleri Dijital Dönüşüm ve Yeni Medya Sempozyumu’nun açılış programı, Kongre Merkezi Bordo Salonda gerçekleştirildi. 13-15 Mayıs 2024 tarihleri arasında üç gün süren sempozyumda, alanında uzman ulusal ve uluslararası araştırmacı ve akademisyenler sunum yaptı. Sempozyumun açılış programına Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Genel Sekreter İhsan Ağcan, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Tandırlı, konuk araştırmacı ve akademisyenler, akademik ve idari yönetici ve personel ile öğrenciler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Tandırlı, sempozyum programının içeriği hakkında bilgi vererek, sempozyuma ülkemizden, Azerbaycan, İran, Malezya ve Yunanistan’dan 100’ün üzerinde başvuru yapıldığını söyledi.
“Teknolojik Gelişmeler, İletişimin Boyutunu Değiştirdi.”
Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı bu önemli sempozyumun, İletişim Fakültesi’nin düzenlediği ilk uluslararası sempozyum olduğunu, emeği geçen akademik ve idari personele ve öğrencilere teşekkür etti; verimli ve hayırlı bir sempozyum olmasını temenni etti.
Açılış konuşmalarının ardından Dijital Dönüşüm ve Yeni Medya konulu panel gerçekleştirildi. Panele çevrim içi katılan Azerbaycan Devlet İdarecilik Akademisi Dekanı Prof. Dr. Murteza Hasanoğlu, konuşmasında dijitalleşmenin iletişim ve internetteki köklü değişimlerine etkisi, bu etkiyle birlikte dünyamızın değişmesi hem Azerbaycan hem Türkiye'nin yeni adımlarla bu alandaki bağlılığı perçinlemeye çalıştığını vurgulayarak konuşmasını noktaladı. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin, “Müzelerin İletişim Kurma Gereksinimi ve Dijital Dönüşüm” konusunda sunum yaptı. Müzelerin küresel rekabette yer alabilmesi için dijitalleşmeyi dikkate alması gerektiğinin altını çizen Mercin, “Çünkü yeni teknolojiler, kültürü ve onun erişim araçlarını, kültür politikalarını ve uygulamalarını kökten değiştirmiştir. Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın “Gazetecilik Etiği İnternet Sınavında” başlıklı sunumu ile devam eden programda doğruyu söyleme mesleği olarak nitelendirdiği gazetecilik mesleğinin temel evrensel ilkelerini anlattı. Hız, tık gazeteciliği, SEO haberciliği, haber hırsızlığı, asılsız/yalan haber yaygınlığı, reklam haber, sosyal medyada kırıntı haberciliği ve nefret söylemi başlıklarında internet gazeteciliğinde etik sorunları dile getirdi. Yapay zekâ kullanımının olumsuz etkileri üzerine gazetecilik için tehdit olabileceğine vurgu yaptı. Katılımcılara teşekkür belgesi verilmesinin ardından sempozyumun açılış programı sona erdi.
Program Dijital Dönüşüm ve Yeni Medya konulu Panel Kongre Merkezi Bordo ve Yeşil Salonlarda Devam etti.
Kongre Merkezi Bordo Salonu'nda düzenlenen Panelin moderatörlüğünü İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selami Özsoy, Yeşil Salonu'nda düzenlenen Panelin moderatörlüğünü de aynı bölümden Doç. Dr. Ekin Kadir Selçuk üstlendi.
Evrensel Medya topluluğu tarafından düzenlenen Panellere Prof. Dr. Rengin Küçürerdoğan, Arş Gör. Ceren Şahin çevirim içi olarak katkıda bulundu. Prof. Dr. Nalan Büker, Doç. Dr. Tolga Erkan, Dr. Öğr. Üyesi Rahime Akikol, Dr. Öğr. Üyesi Orhan Faik ve Arş. Gör. Gizem Güler Bordo Salonda, Prof. Dr. Ayşe Aslı Sezgin Büyükalaca, Prof. Dr. Artun Avcı, Dr. Selver Mertoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Özgür Başyiğit ve doktora Sevgi Pilgi Yeşil Salonda bildirilerini sundular.
Heyecan Fakülte Binamızda Devam Etti!
Fakültemiz Sempozyumun ikinci gününde önemli konuklara ev sahipliği yaptı. 14 Mayıs saat 09.30'da Z-114 (İletişim Atölyesi)'nde gerçekleştirilen "Tasarım" temalı oturumun başkanlığını Öğr. Gör. Bahar Akbulak üstlendi. İlk sunumu, yüksek lisans öğrencisi Berna Dilek "Dijital Kültürde Antik İzler: İstanbul Arkeoloji Müzelerindeki Görülmeye Değer Heykellerin Göstergebilimsel Analizi" konulu anlatımı ile gerçekleştirdi. Sunuma İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Tandırlı ile öğrenciler katıldı. Ardından Dr. Öğr. Üyesi Elif Sabancı Polat'ın "Animasyon Sineması Özelinde Dijital Çağın Yansımaları" isimli sunumu gerçekleşti. Animasyon sinemasını "Wall-e" isimli animasyon filminden örnekler verdi.
Eş zamanlı olarak Dijital Hegemonya konulu oturum, Dr. Öğr. Üyesi Özgür Başyiğit'in moderatörlüğünde gerçekleşti. Doktora öğrencisi Emrah Sıran Kara, dijital hegemonyanın uluslararası ilişkilerdeki rolünü ayrıntılı bir şekilde analiz etti. Ardından Tolga Tellan, uluslararası ilişkilerin dijital çağdaki yeni dinamiklerini ele aldı. Tellan, dijital medyanın uluslararası ilişkilerdeki rolünü ve dijital hegemonyanın uluslararası politika üzerindeki etkisini katılımcılara aktardı. Av. Orçun Oltulu ise, askeri otonom silahların uluslararası silahlı çatışma hukuku çerçevesindeki yerini inceledi. Oltulu, otonom silah sistemlerinin uluslararası hukuk ve ahlaki prensipler çerçevesindeki sınırlarını ve bu teknolojilerin etik ve hukuki boyutlarını katılımcılarla paylaştı. Soru-cevap bölümünde katılımcılar, konuşmacılara çeşitli sorular yönelterek etkinliğe katkıda bulundular.
Dijital Dönüşüm konusunun ele alındığı bir diğer oturumun başkanlığını Doç. Dr. Fatma Akar üstlendi.
Arş. Gör. Dr. İsmail Kaplan, "Haber Medyasında Dijital Dönüşüm: WhatsApp Kanallarını Kullanan Haber Üreticileri" başlıklı sunumunda sosyal medyalarda açılan kanallardan bahsetti. WhatsApp kanallarının habercilikte nasıl kullanıldığına değindi.
Devam eden oturumda, Doktora Öğrencisi Bilal Erkan Değer, "Çevrimiçi Oyunların Çevrimdışı Dünya Etkileri" başlıklı sunumuna başladı. Sunumunda dijital oyunların gelişimi ve ekonomik gelirlerinden bahsettikten sonra oyuncuların oyun oynama motivasyonlarına değindi.
Son olarak, Arş. Gör. Tuğçe İyigüngör, "Yeni Medya ve Kültürel Diplomasi: Yunus Emre Enstitüsü'nün Yeni Medya ile Mısır ve Macaristan'da Gerçekleştirdiği Kültürel Diplomasi Faaliyetleri" sunumunda diplomaside kültürel kaynaklarından ve yeni medya mecralarının sürece katkılarından bahsetti.
Yeni Medya ve Sinema konulu oturumun moderatörlüğünü Prof. Dr. Emre Tandırlı ve Arş Gör. Selin Akınç Akpınar üstlendi.   
Arş. Gör. Dr. Aziz Barkın Kadıoğlu, "Seyrin Dijital Dönüşümü: Örnekler, Tartışmalar, Sınırlar Çerçevesinde VR Sinema Salonları" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Sunumda VR’ın geçmişten günümüze değişiminden bahsetti. Ardından Arş. Gör. Fatih Saraç, "Dijital Bir Sinematik: Mubi Soruşturması" başlıklı sunumunda tüm detayları ile Mubi uygulamasını ele aldı. Sonrasında Arş. Gör. Baran Cem Yiğit, "Kırmızı Halıda Netflix: Dijital Yayıncılık ve Akademi Ödülleri İlişkisini Keşfetmek" başlıklı sunumunu yaptı.
Daha sonra, Yüksek Lisans Öğrencisi, Evrim Aydın, “Alternatif Yayıncılık Bağlamında Youtube Kanal İncelemesi: Socrates Dergi Örneği” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Sunumda Socrates Derginin bir dergi yayınlığıyla başlayıp sonrasında dijital yayıncılığa geçtiğinden bahsetti.
Son olarak, Yüksek Lisans Öğrencisi, Shatha Najip Taher Al-Ashwal, “A Comprehensive Review on the Role of Creativity an Celebrity Endorsement in Modern Advertising” başlıklı sunumuyla ünlülerin yaptığı reklamlar ile ne kadar fazla satış yapıldığından bahsetti.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin düzenlediği sempozyum, ikinci gününde de ilgiyle takip edildi. Doç. Dr. Ahmet Tuncay Erdem moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte, yüksek lisans öğrencileri önemli konularda sunumlar yaptı.
Moderatörlüğünü Doç. Dr. Ahmet Tuncay Erdem’in üstlendiği Yeni Medya ve Toplum konulu oturuma yüksek lisans öğrencileri Arigerim Irgebay, Sena Sürmene ve Esra Ergin sunumlarıyla katkıda bulundular.
Arigerim Irgebay, sempozyuma online olarak katıldı ve "Eleştirel Ekonomide Politik Yaklaşım" konusunu ele aldı. Sunumunda, Peter Golding ve Graham Murdock'un çalışmalarını anlattı.
Yüz yüze devam eden oturumun devamında Sena Sürmene adabı muaşeret kuralları üzerine hazırladığı tez çalışmasını sundu. "Sadece hukuk kuralları üzerinden toplumu dizayn edemeyiz." diyen Sürmene, Gökhan Dumanlı'nın "ve Zerafet" kitabını önerdi. Sunumu sonrasında Ahmet Tuncay Erdem, Sena Sürmene'ye Katılım Belgesi takdim etti.
Esra Ergin online olarak yaptığı sunumda "İletişimsel Yöndeşmenin Kamu Hizmeti Yayıncılığı Üzerinde Kırıcı Etkisi" başlıklı çalışmasını tanıttı.
Yeni Medya ve Gazetecilik başlıklı bir diğer oturumun açılış konuşmasını moderatör Prof. Dr. Selami Özsoy gerçekleştirdi. Açılış konuşmasının ardından Dr. Bahare Saghazade “Instagram: The Renationalization Of A People” konulu sunumunda İran devriminden sonra yaşanan medya sorunlarından bahsetti. Ardından Dr. Öğr. Üyesi Seyyed Shahabeddin Sadati “An Althusserian Study Of Ideology and Interpellation in Iranian Billboards” konulu sunumunda, iletişim alanında sıkça ismini duyduğumuz Althusser’den bahsetti. Buna ek olarak ideoloji ağırlıklı sunumunda devletin baskı ve ideolojik aygıtlarına da değindi. Oturumun son sunumunu, yüksek lisans öğrencisi Hüseyin Demir “Spor Medyasının Dijital Dönüşümü: Ulusal Spor Dergileri Üzerinden Bir İnceleme” konu başlığıyla yaptı. Dijitalleşme ile spor medyasının değişim ve dönüşümünü ele aldı.
Fakültemiz Öğretim Üyeleri ve Sempozyuma Sunumları ile katkıda bulunan değerli konuklarımızla keyifli bir Öğren Yemeğinin arıdann ardından Oturumlar hız kesmeden devam etti!
Öğlen oturumlarına Yapay Zekâ, ChatGPT ve Dijital Bağımlılık konulu sunumlarla devam edildi.  Dr. Öğr. Üyesi Özgür Başyiğit’in moderatörlüğündeki ilk sunum, Arş. Gör. Dr. Cihan Çılgın'ın “Üretken Yapay Zekânın Medya İçerikleri Üzerine Etkisi: ChatGPT Uygulamaları” isimli anlatısı ile başladı. Devamında ise Prof. Dr. Emre Şenol ve öğrencileri Elif Aşkan, Münire Berfin Yılmaz, Semanur Sarıca tarafından “Managing Emotions in the Face of Addiction to the Internet and Online Cognitions” konulu İngilizce sunum yapıldı. Teknolojik bağımlılıklar, aşırı teknoloji kullanımı ve internet bağımlılığı gibi konuları içeren sunum gerçekleşti. Oturum, Arş. Gör. Tuğçe İyigüngör’ün “Marka Algısı Yönetimi ve ChatGPT Üretilmiş Metinler ve Tüketici Davranışlarına Etki Potansiyeli” konulu sunumu ile devam etti. Yapay zekanın ne olduğu, öğrenme aşamaları hakkında bilgilendirme yapıldı. ChatGPT ve DALL-E gibi yapay zekâ modelleri anlatıldı. Belirlenen bir marka afişinin ChatGPT ile tekrar görselleştirme çalışması gösterildi.
Dezenformasyon ve Hakikat Mücadelesi başlıklı oturumunun moderatörlüğünü İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Tandırlı üstlendi.
Doç. Dr. Ergin Şafak Dikmen ve Arş. Gör. Ayşe Seda Aslan, “YouTube’da İklim Değişikliği Şüpheciliği Söylemi: Gzt YouTube Kanalı Örneği” başlıklı sunumunu iklim politikalarına değindiler. Ardından, Arş. Gör. Dr. Aytekin Çelik, “Yapay Zeka Çağında Emperyalizm ve Gönüllü Sömürü” konulu sunumuna” İnsan Neden Yönetilmeye Bu Kadar Müsait” sorununu ele aldı.  
Sonrasında Doktora Öğrencisi Selahattin Bölükbaşı “Dijital Dönüşümle Evrilen Veri Gazeteciliği” başlıklı sunumunda bilginin enformasyona dönüşmesi üzerine konuşarak ve veri Gazeteciliğine örnekler verdi. Ardından Nareeman Fıras İbrahim, “Dijital İletişim Ortamlarında Benlik Sunumu: Instagram Örneği” başlıklı sunumununda, Benlik kavramından, Kişilerin sanal ve gerçek iki kimliği olduğuna yönelik konulara değindiği önemli konuşmasını Doktora Öğrencisi Ahmet Fuat Polat’ın “Dijital Çağın Dijital Hastalıkları: Kavramsal Bir Çerçeve” başlıklı sunumu izledi. Polat Fare-Klavye Hastalığı, Ego Sörfü ve Blog İfşacılığı gibi dijital hastalıklara değindi.
Oturum Arş. Gör. Dr. Leyla Turğal ve Öğr. Üyesi Atiye Güner’in “Televizyon Haberlerinde Sürükleyici Teknolojilerle Oluşturulan Metaverse Evreni: Habertürk’ün Röportaj Örneği” konulu çalışmaları ile devam etti. Metaverse teknolojilerinin günümüz medyasındaki yeri ve geleceği üzerine, bu teknolojilerin nasıl ve hangi alanlarda kullanılabileceğimiz hakkında bilgiler verildi. Ardından Doktora Öğrencisi İsmail Düger, “Kamusal Alanın Sanal Gerçeklik Teknoloji Bağlamında Yeniden Değerlendirmesi” adlı sunumunda “Sanal Alanlar Kamusal Bir Alan mıdır?” sorusu ile başlayarak, sanal gerçeklik ve sınırlılıklarına değinerek sunumunu gerçekleştirdi.
Son olarak, Ahmet Fuat Polat ve Öğr. Gör. Dr. Burak Çeber, “Sosyal Medya Aracılığıyla Dönüşen Dezenformasyon: Deepfake Teknolojisi Üzerine Bir İnceleme” başlıklı sunumlarıyla Mezenformasyon, Dezenformasyon, Malenformasyon, Deepfake ve Teyit kavramının önemi gibi konulara değinerek oturumu tamamladı.
Sempozyumun üçüncü ve son günü online sunumlarla devam etti!
Yeni Medya, Dezenformasyon ve Dijital Bağımlılık konulu çevirim içi oturumu Doç. Dr. Ahmet Tuncay Erdem yönetti.
 
Arş. Gör. Azimenur Ayaz “Sosyal Beğenilirlikle Görünümle İlişkili Sosyal Medya Bilinci İlişkisinin Instagram’da Filtre Kullanım Oranına Göre İncelenmesi” konulu sunumunda sosyal medya kullanımı ile bireyler arasındaki beğenilme arzusunun gün geçtikçe arttığı belirtilerek bireylerin görünüşlerine daha fazla önem verdikleri belirtti. Ardından Yüksek Lisans öğrencisi Şirin Eldener “Dijital Dönemde Dezenformasyon: Covıd 19 Pandemesinde Yalan Haber” başlıklı bildirisinde dezenformasyonun toplumu ekonomik, sağlık, demokratik ve finansal yönden sayısız olumsuzluklara ve vahim sonuçlara sürüklediğini belirtilerek dezenformasyonla mücadelenin öneminin altını çizdi. Sonrasında yine Yüksek Lisans Öğrencisi Asena Kurtuldu “Etkili Sosyal Medya Yönetimi: Instagram Sosyal Medya Platformu” başlıklı bildirisinde sosyal medyanın etkili kullanımına yönelik yaptığı araştırmalardan bahsetti.
 
Dr. Burak İli “Understanding The Role Of Social Media in Hate Speech: A Quantitative Content Analysis On Ekşi Sözlük” başlıklı araştırmasında sosyal medyadaki nefret söyleminin tüm yönleri ile ele aldı. Özellikle Suriyeli mülteciler hakkında yapılan nefret söylemlerine yönelik nicel içerik analizi uygulaması yaptığı araştırmada nefret söylemlerinin önlenmesine yönelik önerilerde bulundu. Ardından Yüksek Lisans Öğrencisi Burak Altuncı “Yapay Buz Dağı” adlı sunumunda internetin ve yapay zekânın olumlu yönlerinin yanı sıra olumsuz yönlerine de dikkati çekti. Yapay zekayı yapay bir buzdağına benzeten Altuncı yapay zekanın hızla bireyleri gerçeklikten uzaklaştırdığına vurgu yaptı.
 
Ardından Dr. Ezgi Saatçıoğlu “Destinasyon Markalamasında Sosyal Medya Kullanımı: Go Türkiye Örneği” başlıklı çalışmasında Destinasyon kavramının markalaşma üzerine etkininden bahsederek GOTurkiye hesabının Instagram üzerinden inceledi. Dr. Öğr. Üyesi Zeliha Canan Özkan ve Enise Erva Sayık “Dijital Dönüşüm: Yeni Medya Aracılığıyla Değişen Sosyal Medya Trendleri” konulu sunumunda dijital dönüşümün yeni medya araçları ile hız kazandığını gözler önüne serdi.
 
Sonrasında Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Betül Tanrıverdi “Medya Dezenformasyonunun Nedenleri ve Medya Okuryazarlığının Önemi” konulu araştırmasında sahte haber yayarak halkı galeyana getirme, kin ve düşmanlığı körüklemek gibi haince amaçlara hizmet eden dezenformasyonun sosyal medyada bir virüs gibi yayılabileceğine değindi. Öğr. Gör. Dr. Esma Sancar ve Doktora öğrencisi Semih Sancar “İşgörenlerin Dijital Okuryazarlık Düzeyleri ile Dijital Dönüşüme Karşı Tutumları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Medya Endüstri Üzerine Bir Uygulama” adlı ortak çalışmalarında ise işgörenlerin dijital kültürünün gelişmelerinin önemine değindiler.  Dijital okuryazarlığın enformasyonu doğru anlamlandırarak doğru bilginin doğru konumlandırılmasının sağlanması olduğunu, bu kapsamda Cemil Meriç’in “Okuyup, anlayıp, bilmek gerek insan en çok bilmediği şeye düşman olur” sözüne atıf yaparak dijital okuryazarlığın çalışanlar ve bireyler açısından öğrenilmesi gereken bir beceri olduğunu ifade etmiştir.
 
Ardından Arş. Gör. Esra Özgür ve Arş. Gör. Dr. Nilüfer Pınar Kılıç “Yapay Zekâ Yanlılığı: Üretken Yapay Zekada Türkiye Örneği” adlı ortak bildirilerinde yapay zekanın gelişmişlik düzeyinden bahsederek her geçen gün hızla gelişeceğine vurgu yaptı. Yapay zekanın insan zekasını taklit ettiğini öne süren araştırmacılar doğru bir üretken yapay zekâ ile kültür, sanat, ekonomi, sağlık ve siyaset alanlarından birçok gelişmelerle insanlığımızın da gelişebileceğini belirtti. 
 
Dijital Dönüşüm, Tasarım, Yeni Medya ve Sinema temalı online oturumun moderatörlüğünü Prof. Dr. Emre Tandırlı üstlendi.
 
İlk katılımcı Dr. Öğr. Üyesi Cem Hakverdi “Dijital Dönüşümün Türkiye’deki Belgesel Film Üretimine Etkileri: Kitlesel Fonlama ve Köpek Filmi (2018) Örneği“ adlı bildiri sunumunda kendi uzmanlık alanı olan belgesel türünün dünyadaki örnekleri ve ülkemizdeki dijitalleşme sürecindeki kitlesel fonlama konusunu 2018 yılına tarihlenen Köpek filmini örnek göstererek tüm detayları ile ele aldı. Ardından Dr. Şule Kurt “Metaverse Ekosisteminin Web 3.0 ile Dijitalin İşlevselliğine Getirdiği Yeni Tartışmalar“ konulu araştırması ile teknolojinin geldiği son noktada web 3.0 ile ulaşılan dijital evrenin etik değerleri anlamında ortaya çıkan görüşleri nesnel bir bakış açısı ile aktardı. 
 
Doç. Dr. Yasin Söğüt “Dijitalleşen Yeni Medyanın Kullanıcıya İçerik Önerme Biçimleri: “Amazon Prime Vıdeo, Puhutv ve Tabii” Örneği“ ile dijital platformlarda sunulan içeriklerin küresel hegemonyanın birer gizli unsuru olduğuna değinerek Devletimizin ve TRT’nin desteği ile oluşturulan Tabii uygulamasında sunulan milli ve kültürel hazinelerimize dikkati çekti. Bu ilgi çekici sunumun ardından Öğr. Gör. Fatma Güneş “Müzelerde Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları ile Oyunlaştırma“ konulu sunumunda tasarım odaklı düşünüş yaklaşımında sıklıkla başvurulan oyunlaştırmanın izler kitle üzerinden etkili ve kalıcı öğrenme sağlayan çeşitli oyunlaştırma uygulamalarının Müzecilik alanındaki faydalarını tanıttı.
 
Sonrasında yüksek lisans öğrencisi Enise Erva Sayık “Kitap Tasarımlarının Dijital Dönüşümü: E-Kitap Kapak Tasarımalrının Dijital Okuryazarlık Bağlamında İncelenmesi“ konulu sunumunda geçmiş ve günümüzdeki kitap tasarımlarını karşılaştırmalı olarak ele aldı. Yine bir başka Yüksek Lisans Öğrencisi olan Ecem Tuncer ise “Görsel İçerik Stratejileri: Sosyal Medya Markalaşması İçin Yaratıcı Yaklaşımlar” konulu araştırmasında sosyal medya içerik üretiminde markanın nasıl en etkili şekilde lansmanının yapılabileceği noktasında sektörel bilgiler aktardı.
 
Bu önemli sunumlardan sonra Dr. Öğr. Üyesi Bilge Kalkavan, lisans öğrencileri Berkay Ellek ve Yuşa Tarık Demir ile kendi özgün girişimleri olan “Dijital Tasarım Akademisi’ni tüm datayları ile izleyicilerimize tanıttılar. Ardından Prof. Dr. Bülent Bahri Küçükerdoğan ve Arş. Gör. Mahmut Ceran “Dijital Sinema ve Film Festivallerinin Organizasyonel Yapısı“ konulu ortak bildirilerinde dijital sinema ile konvansyonal sinema sektörünü karşılaştırmalı olarak ele aldılar. Ardından söze devam eden Arş. Gör. Mahmut Ceran, Arş. Gör. Halid Bilal Tanrıkulu ile birlikte ele almış olduğu “Masaüstü Filmlerde Görsel Estetik“ konulu araştırmalarında yepyeni bir tür olan masaüstü filmlerden örnekleri tanıttılar.  
 
Oturumun sonuna doğru Doç. Dr. Özlem Duğan ve Doktora öğrencisi Barış Özkaya “Yapay Zeka Etiği Tartışmaları Kapsamında Ben, Robot Filminin Analizi“ adlı görsel ağırlıklı sunumunda Will Smith’in başrolü oynadığı Ben, Robot filminden çeşitli sahnelerin paylaşımı ile detaylı incelemeler yaparak tutarlı ve önemli çıkarım ve yorumlarını bizlerle paylaştı.
 
Ardından yüksek lisans Öğrencisi Mehmet Emin Dereçineli “Güncel Tasarım ve Yaklaşımların Odağı Altında ‘Oyunlaştırma’ Kavramı ve Modelleri: ‘Octalysis Modeli’ adlı araştırmasında Octalysis adlı yapımla ilgili detaylı analiz çalışmalarını tüm detayları ile ele aldı. Bu sunumdan sonra ise Prof. Dr. Barış Atiker “Hareketli Grafik Tasarımda Yenilikçi Bir Yaklaşım Olarak Üretken Yapay Zeka” konulu sunumunda eskiden bin bir emek çekilerek üretilen efektlerin artık yapay zeka sayesinde bir komut girilerek çok daha kolay bir şekilde elde edilebileceğine dikkati çekti.
 
Son olarak Öğr. Gör. İlhami Diksoy mikrofonunu açtı ve yüksek lisans öğrencisi Dilara Gençağa ile ele almış oldukları “Görsel İletişim Dili Olarak İllüstrasyonun Turizm Destinasyonlarının Tanıtımında Kullanımı” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Ardından yine sıra alan Öğr. Gör. İlhami Diksoy yine bir başka yüksek lisans öğrencisi; Münevver Aslan ile gerçekleştirdiği “Dijital Düşlerin Sanatı: Yapay Zekânın Afiş Tasarımı” adlı sunumunu bizlerle paylaştı.  
 
Dijital Dönüşüm, Tasarım, Yeni Medya ve Gazetecilik temalı oturumu Prof. Dr. Selami Özsoy yönetti. Oturum Dr. Nihal Erdoğan Sepetci “Dijital İçerik Üretiminde Yapay Zeka Kullanımı İle Değişen Gerçeklik Algısı” konusunu ele aldığı sunumu ile başladı. Görsel örneklerle zenginleştirilmiş sunumunda Sepetci psikalitik bir yaklaşımla gerçeklik algımızın yapay zeka ile geldiği noktayı gözler önüne serdi. Hemen ardından Dr. Öğr. Üyesi Selin Çetinkaya “Yapay Zeka ile Üretilen Görsellerin Midjourney ve Photoshop Beta Uygulamalarının Karşılaştırmalı İncelemesi“ konulu araştırması ile izleyicilerin karşısındaydı. Oturumu izliyenler yapay zeka ve açılımları ile ilgili çok önemli ve güncel bilgiler edinmiş oldular. Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Ekin Vural ve Yasin Nazım Kayhan “Yerel Medyanın Yeni Medya ile Bütünleşme Sürecinde İnternet Haberciliği“ konulu ortak sunumları ile oturum sürdü. Doktora öğrencisi Dudu Yurt ise “Dijital Dönüşüm Kapsamında İletişim Alanında Yayımlanan Lisansüstü Tezlerin Analizi” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Bu konuyu takiben mikrofonu bir diğer araştırmasını sumak üzere yine Dudu Yurt alarak “Dijital Medyada Dezenformasyon: İliç Örneği” konulu araştırmasını bizlerle paylaştı. Sonrasında Dr. Öğr. Üyesi Özge Nilay Erbalaban Gürbüz “Yapay Zekâ Tarafından Yapılmış Sunspring ve It’s No Game Kısa Filmlerinin Fikir ve Sanat Eserleri Mülkiyet Hakları Kapsamında Değerlendirilmesi” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Ardından Öğr. Gör. Alp Şahin Çiçeklioğlu “Değişen Haber Tüketim Pratikleri ve Kişiselleştirilmiş Haber Uygulamaları: Bundle Örneği” konusunu ele aldı. Bu sunumdan sonra Burak Saçsız da “Yapay Zeka Teknolojisi: ChatGPT İle Değişen Dijital Dönüşüm” konulu araştırması ile izleyicinin karşısındaydı.
 
Sempozyuma Yunanistan’ın Kefalonya bölgesinden, İonia Üniversitesinden bağlanan Dr. Öğr. Üyesi Evangelina Parisi ise “Artificial Intelligence in the Hotel Sector” konusunu ele aldı. Bu sunumu takiben Doktora öğrencisi Mehmet Özkan Yıldırım “Dijital Çağda Edebi Eser Üreticilerinin Okuma Pratikleri Üzerine Bir İnceleme: E-Kitap Versus Kitap” başlıklı sunumunu bizlerle paylaştı. Son olarak Doç. Dr. Murat Aytaş ve yüksek lisans öğrencisi Beyza Aytaş da “Yapay Zekâ ve Medya Manipülasyonu: Deepfake, Dezenformasyon ve Midjourney’in Kesişim Noktası” konulu ortak araştırmalarını izleyicilerle buluşturdular.
 
Son günün son online oturumun teması Yeni Medya, Toplum, Eğitim, Etik ve Hukuk moderatörü Üniversitemiz Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Özgür Başyiğit oldu. Son oturum yüksek lisans öğrencisi Elif Beyza Akkaya’nın “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun Televizyonda Yayınlanan İçeriklere Geliştirdiği Ceza Mekanizmasında Sosyal Medyanın Yeri: Twitter’da Gündem Olan İçerikle Hiç Konuşulmayan İçeriğin Ceza Pratiklerine Etkisi“ konulu sunumu ile başladı. Bu sunumun ardından Öğr. Gör. Dr. Dilek Turan Eroğlu “Eğitimde Podcast (Sesli Blog) Kullanımının Etkili Eğitim ve İletişim Açısından Değerlendirilmesi Üzerine Bir Çalışma“ başlıklı araştırmasında konu ile ilgili yenilikçi örnekleri izleyicilerle paylaştı. Ardından Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Yüksekdağ “Indiviual Communıcatıon Ethics in Counterıng Extreme Speech in Digital Spaces“ başlıklı araştırması ile karşımızda oldu. İzleyiciler tarafından ilgi ile izlenen bu sunumun ardından Dr. Öğr. Üyesi Taner Kızılhan ise “Veri Okuryazarlığının Ötesine Geçmek: Eleştirel Veri Vatandaşlığı Tanımı, Bileşenleri ve İşlevselliği” konusunu tüm detayları ile ele aldı. Soru cevaplar ve kısa fikir alışverişlerinden sonra Doç. Dr. Gökçen Başaran İnce mikrofonunu açarak “İletişimin Dijitalleşmesi ve Kolektif Bellek Çalışmalarının Dönüşümü” konulu sunumunu izleyicilerin dikkatine sundu. Hemen sonrasında Arda Umut Saygın ise “İletişim Fakültelerinin Youtube Kanalları Üzerine Bir İnceleme” üzerine yapmış olduğu detaylı araştırmaları izleyicilerimizin dikkatine sundu. Prof. Dr. Nigar Değirmenci, Doç. Dr. Ferda Esin Gülel ve lisans öğrencisi Mine Kılıç ortaklaşa geçekleştirmiş oldukları “Sosyal Medyada Sosyal Kaygı: Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir İnceleme” konulu araştırmaları ile yine benzer sorunları ele alarak çok yenilikçi ve yaratıcı önerilerde bulundular. Ardından Doç. Dr. Sibel Çelik Norman ve Dr. Fuat Boğaç Evren de yine “Toplum 5.0: Frankfurt Okulu Perspektifinden Teknolojik Rasyonalitenin Eleştirisi” konulu ortak araştırmalarını tüm detayları ve yönleri ile analiz ettiler. Bu ilginç ve önemli sunumun ardından Av. Dr. Murat Sadak “Dijital Çağda Hukuksal Güvenliğin Sağlanması Kapsamında Yapay Zeka” konusu ile izleyicilerin merak etmiş olduğu pek çok soruya cevap niteliğinde bir araştırma ele almış oldu. Ardından Dr. Öğr. Üyesi Hakan Cindemir “Dijital Sözleşmelerin İş Hukuku Alanında Uygulanması” konulu sunumunu bizlerle paylaştı. Son olarak doktora öğrencisi Sevim Büşra Köse “Bilişim Çağında Kimlik İnşası veya İmhası“ konulu araştırmasında güncel bilişimsel sorunlara kimlik olgusu üzerinden değindi.
Yüz yüze sunumların ardından katılımcılara teşekkür belgeleri takdim edildi. Toplu fotoğraflar çekildi. Fakültemizin youtube kanalı için reportajlar çekildi. 1. Uluslararası Dijital Dönüşüm ve Yeni Medya Sempozyum sayısız iş birliklerin kurulmasına, ortak ve yenilikçi çalışmaların ortaya çıkmasına vesile olmuş görünüyor.
Sempozyumda emeği geçen Fakültemizin Akademik ve İdari tüm personeline bu meşakkatli ardından unutulmadı. Sempozyumun sonunda katılımcı misafirlerimizin uğurlanması ardından küçük bir kutlama ile tüm akademik ve idari personelimizin teşekkür belgeleri de kendilerine takdim edildi.
BAİBÜİLEF-İG 2024 için şimdi Özet bildiri kitapçığı ve Tam Metin Bildiri Kitabının ortaya çıkarılması için süreç devam ediyor. BAİBÜİLEF-İG 2025 için Tema belirleme çalışmaları da bu anlamda başlamış oldu. Seneye 2025 yılının Mayıs ayında Fakültemiz yine yepyeni verimli, yararlı, faydalı, heyecan dolu bir Uluslararası Sempozyuma inşallah ev sahipliği yapacak.