Azami Öğrenim Süresini Dolduran Öğrencilere Ek Sınav Hakkı
04 Ağustos 2025 Pazartesi
2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 44’üncü ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin Ek sınavlar başlıklı 18 ıncı maddesi gereğince azami süresini dolduran son sınıf öğrencilerimizden dilekçeyle başvuranlara 2024-2025 eğitim öğretim yılı bahar dönemi sonunda ek sınavlar yapılacak olup, I. Ek Sınavı 10-12 Eylül 2025 ve II. Ek Sınavı ise 17-19 Eylül 2025 tarihleri arasında yüz yüze olarak yapılacaktır.
2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 44 üncü maddesi’nin ( c ) fıkrası: “Öğrenciler, bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar.”
2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 44’üncü maddesi’nin (c) fıkrası: “…Ancak bu süreler sonunda kayıtlı olduğu öğretim kurumundan mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda başarısız ders sayısını beş derse indirenlere bu beş ders için üç yarıyıl, ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl (sınıf geçme esasına göre öğretim yapılan kurumlarda iki öğretim yılı); bir dersten başarısız olanlara ise öğrencilik hakkından yararlanmaksızın sınırsız, başarısız oldukları dersin sınavlarına girme hakkı tanınır.”
Buna göre, 2024-2025 akademik yılı bahar yarıyılı sonunda azami öğrenim süresini (7 yıl) doldurup Ek Sınavlara girmek isteyen son sınıf öğrencilerin, 08 Eylül 2025 Pazartesi günü mesai bitimine kadar Fakültemiz bölüm sekreterliğine şahsen başvuru yapmaları ya da dilekçelerini ekiyle birlikte eksiksiz olaraktan ilef@ibu.edu.tr e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir.
Başvuru dilekçesi için tıklayınız.
EK SINAV İÇİN SON BAŞVURU TARİHİ: 08 EYLÜL 2025
SINAV TARİHLERİ :
AZAMİ ÖĞRENİM SONU 1. EK SINAVLARI: 10-12 EYLÜL 2025
AZAMİ ÖĞRENİM SONU 2. EK SINAVLARI: 17-19 EYLÜL 2025