BATIKAF’24 Hazırlık Çalıştayı, paydaş kurumların katıldığı büyük bir organizasyonla gerçekleştirildi

21 Kasım 2024 Perşembe

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi (CBİKO) koordinasyonunda, Bolu Valiliği ve “Bölge Temsilcisi Üniversite” olarak Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ev sahipliğinde ikinci kez gerçekleştirilecek olan, kendi bölgesinin en büyük kariyer fuarı olan “BATIKAF 2024 Hazırlık Çalıştayı” düzenlendi.

Haber: ibuajanda

“Yetenek Her Yerde” temasıyla düzenlenen bölgesel kariyer fuarlarının, 16 ve 17 Aralık 2024 tarihlerinde Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilecek Batı Karadeniz ayağına, Bolu ilinin yanı sıra 19 paydaş üniversite, paydaş illerin kamu-özel sektör kurumları, sanayi ve ticaret odaları katkı sunuyor.

Bu kapsamda Bolu’da gerçekleştirilen hazırlık çalıştayına;
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay,
Bolu Valisi Abdulaziz Aydın,
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı,
Paydaş Üniversite Rektörlerinden;
Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun,
Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi,
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir,
Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Gültekin,
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer,
Paydaş Üniversite Rektör Yardımcılarından;
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Orbay,
Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Aksu,
Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş,
Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ömer Küçük,
Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlknur Tunç, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve BATIKAF Fuar Sorumlusu Prof. Dr. Coşkun Karaca, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Samettin Gündüz, Prof. Dr. Aydın Him ve Genel Sekreter İhsan Ağcan, Bolu il müdürleri, paydaş illerin Gençlik ve Spor İl Müdürleri, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürleri, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları ile paydaş üniversitelerin Kariyer Merkezi Müdürleri, Teknokent Müdürleri ve akademisyenler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan BATIKAF Hazırlık Çalıştayı’nın açılış konuşmasını Fuar Yöneticisi ve Üniversitemiz Kariyer Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Tarhan yaptı. Tarhan, 2022 yılında 16 paydaş üniversitenin katkısıyla ilk kez ev sahipliği yaptığımız BATIKAF’ın, 40 bini aşkın katılımcıya ulaştığını ve fuar kapsamında 350’yi aşkın firma ile etkileşim sağlandığını kaydetti.

“32 bin 820 öğrencimizi sisteme kaydettik.”

BATIKAF sonuçları hakkında açıklamalar yapan Doç. Dr. Tarhan, özetle “Fuarda, sportif, kültürel, akademik etkinlikler, firmalarla ilgili kariyer etkinliklerine ağırlık vermiştik ve çok güzel sonuçlar almıştık. Toplam 35 bine yakın öğrencimiz var; bunların 32 bin 820’si sistemimize kayıtlı durumda. Bunun içerisinde mezunlarımız da var. Toplam işverenimiz 1702 oldu; fuarın en önemli çıktılarından biri buydu. Kariyer Merkezleri 2019 yılında kuruldu ama kurumsal süreçleri birkaç yıl içerisinde Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin de verdiği destekle çok ciddi anlamda bir ivme kazandı. Toplamda sisteme kayıtlı firmaların 3483 iş ilanını yayımladık ve bunları sistem üzerinden kendi öğrencilerimize aktardık. Sistem üzerine 117 aktif etkinliğimiz var. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi olarak etkinlikleri, bütün dekanlıklarda ve birimlerde, Kariyer Merkezi üzerinden tanımlayarak yürütüyoruz.” diye konuştu.

Rektör Alişarlı: “BATIKAF Hazırlık Çalıştayı’nda yol haritası belirleyip gönül birliği ile çalışacağız.”

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise yaptığı konuşmada, BATIKAF’24’ün bölgemizde düzenlediğimiz en büyük etkinliklerden biri olduğunu vurgulayarak, özetle “Daha önce bir kariyer fuarı gerçekleştirmiştik. Bu da bölgemiz için ikinci bir kariyer fuarı olacak. 2022 yılında gerçekleştirdiğimiz ilk fuarı, 16 paydaş üniversite ile gerçekleştirmiştik. Ardından İKAF ve Marmara Kariyer Fuarları yapıldı; bu fuarların da ikincisi yapılacak. Üniversite olarak sorumluluğumuzun farkındayız. Bu fuarın hazırlık çalıştayında öncelikle şunu yapacağız: Çok şey görüşeceğiz ve 16 ve 17 Aralık’ta düzenleyeceğimiz kariyer fuarımızın başarılı olması için bir taslak hazırlayacağız; bir yol haritası belirleyeceğiz. Çünkü bu kariyer fuarının başarılı olması, gençlerimiz için faydalı olması, hepimizin el birliği, gönül birliği ile hareket etmesine bağlı.” dedi.

Rektör Alişarlı, sözlerini özetle şöyle sürdürdü:

“Bu fuarı değerli kılan bir özellik var: Bu organizasyonun bir çarpan etkisi ve çoğulculuğu var. Bir üniversitemiz, bir kariyer fuarını yaptığı zaman katılımcı firma sayısı örneğin 100 ama bölgesel kariyer fuarında bu katılımcı sayısı 1000’leri geçiyor. Keza etkinlik sayıları da öyle. 10 katına ulaşıyor. Bu açıdan bölgesel kariyer fuarları çok kıymetli. Bölgesel kariyer fuarları ile üniversiteler arasında da öğrenciler arasında da çok ciddi iş birlikleri kuruluyor. Bölgesel kariyer fuarı, tek başına bir fuar değil, çok büyük bir bütünü ifade ediyor aynı zamanda. Bu bütün içerisinde, iş dünyası ve üniversiteleri ilgilendiren yönleri var. Kariyer fuarları aynı zamanda eğitim fuarıdır. Üniversitelere de kendini tanıtma fırsatı veriliyor. Kişisel becerileri geliştirici etkinlikler düzenliyoruz. Ayrıca bilimsel bir festival düzenliyoruz. Öğrenciler sadece iş dünyasıyla değil duayen isimlerle, bilim insanları ile, sanatçılarla buluşuyor. Fuarda bir festival, panayır havası da göreceksiniz. Çünkü biz kadın kooperatiflerine stant açtırıyoruz. Ürün satıyorlar, kendilerini tanıtıyorlar.” ifadelerini kullandı.

BATIKAF’ın tekrar yapılması yönünde birçok firmadan talep geldiğine dikkati çeken Rektör Alişarlı, özetle “Fuar sayesinde gördük ki, şehre ve bölgemize, üniversite ve sanayiciler olarak ‘Biz buradayız’ diyoruz. Sahaya çıktığımız zaman da artık eskisi gibi zorluk çekmiyoruz. Bu kazanımların hepsi, bizlerin iş dünyasını, iş dünyasının bizleri tanımasına, öğrencilerin firmaları tanımalarına, firmaların öğrencilere fırsatlar sunmasına, kariyer planlarını güncellemelerine katkı sunuyor. Rektörlüklerin yanı sıra kurumlarla da birlikte çalışıyoruz; onlar, sahadaki lokomotifler. Bir bütün olarak bunu görüyoruz ve bu bütünün her parçası çok kıymetli.” diye konuştu. Bu vesileyle Sayın Valimize, Paydaş Rektörlerimize, Kurum ve Kuruluşlara, Ticaret ve Sanayi Odalarına katılım ve desteklerinden dolayı teşekkür ederiz, diyerek konuşmasını bitirdi.

 

Doç. Dr Atay: “BATIKAF’22, Bolu’nun gördüğü en büyük organizasyon olmuş.”

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay ise, iş gücü arzı ve talebinin buluştuğu bir kariyer fuarı gerçekleştirdiğimizi vurgulayarak, özetle “Üniversitelerimizin ülkenin kalkınmasına verdikleri katkıyı artırmak amacıyla bu fuarları düzenlemeye ve 11 bölgede bunu uygulamaya başladık. Bizim kayıtlarımıza göre, 2022 yılında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde gerçekleştirilen fuara 36 bin kişi katılmış. Bu, Bolu’nun gördüğü en büyük organizasyon olmuş. Yüzlerce firma, 36 bin katılımcı… Fuar diyoruz ama festivale dönüşüyor aslında.” değerlendirmesinde bulundu.

Doç. Dr. Atay, EDKE hakkında bilgi verdi

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin Erken Dönem Kariyer Ekosistemi (EDKE) hakkında bilgi veren Doç. Dr. Atay, özetle “Hedef kitle 20-24 yaş grubudur. Bir adım sonrası, iş hayatına atılacak kesim bunlar. Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nda 20-24 yaş arasında elde ettiğimiz sonuçların, üreticilerin ihtiyacı olan ara eleman konusunda da sağlanması yönünde bir komisyon kuruldu. Mesleki eğitimden istihdama geçiş çalışma grubu bu. 6 aydır çalışıyoruz ve bir eylem planı hazırladık. Stratejik insan kaynağı planı bu. Gençleri ihtiyaç duyulan alanlara yönlendirelim diye çalışmalar yürütüyoruz. İnşallah reel sektörün ihtiyaç duyduğu ara eleman işini de 3 yıllık bir zaman zarfında Avrupa Birliği ortalamasının üzerine çıkarmış olacağız. Bunu müjde olarak vermek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

İşe alım süreçlerinin liyakate dayalı ve objektif olduğuna vurgu yapıldı

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Yetenek Kazanım ve Organizasyon Dairesi Başkanı Dr. Neşe Gülmez ise, BATIKAF’ın da parçası olduğu EDKE hakkında sunum yaptı. Bölgesel Kariyer Fuarları, Ulusal Staj Programı, Kariyer Kapısı ve Yetenek Kapısı platformları hakkında bilgi verdi. E-Devlet’e de entegre edilmiş bu sistemlerin, koşulları sağlamayan kişilerin başvurularını almadığını, böylece devlete ve özel sektöre ağır bir yük getiren denetleme kısmının ve işe alım sürecinin, liyakate dayalı ve objektif bir şekilde gerçekleştirildiğinin altını çizdi.

Dr. Savaş Ceylan: “Zorunlu Kariyer Planlama dersi, kariyer farkındalığını yüzde 100 artırıyor.”

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi İnsan Kaynağı Eğitim ve Geliştirme Dairesi Başkanı Dr. Savaş Ceylan ise, özetle “Erken Dönem Kariyer Ekosistemini, temel eğitimden orta öğretime ve sonrasında yüksek öğretime ve istihdam sürecine geçilmesi olarak tasarladık. Kariyer planlama dersi gibi projelerimiz için sizlerden verileri topluyoruz; sizlerle istişare ederek karşılıklı kararlarımızı alıyoruz. Türkiye çapındaki verilere baktığımızda birtakım sonuçlar ortaya çıkıyor. Buradaki bütün aşamaların hem birbirleri üzerindeki etkilerini hem de istihdam üzerindeki etkilerini analiz edebiliyoruz. Yaklaşık 5 yıldır verdiğimiz ve yıllık raporlarımızı kariyer merkezleri aracılığı ile yaptığımız Kariyer Planlama dersi var. Bu dersi veren 193 üniversitenin yüzde 66’sı dersi zorunlu veriyor; BATIKAF’a dahil olan çoğu üniversite bu dersi birinci sınıfta zorunlu veriyor. Bu dersi alan öğrenci sayısı, bu öğrencilerin Yetenek Kapısı platformumuza kayıt sayısı, kayıta olan etkisi ve bunların Ulusal Staj Programına etkisini analiz ettiğimizde, bu ekosistem içerisindeki ürünlerin, projelerin birbirlerini nasıl desteklediğini görüyoruz. Dersi seçmeli ve zorunlu verenler arasındaki farka baktığımızda, seçmeli iken Ulusal Staj Programı’na etkisi 0.30 civarındayken, zorunlu iken etkinin 0.60’a çıktığını görüyoruz. Yüzde 100 bir iyileşme görülüyor. Diğer platformlar için de aynı durum söz konusu.” değerlendirmesinde bulundu.

Halilcan Kola, EDKE projelerinin işsizlik oranlarına etkisini açıkladı

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi İnsan Kaynağı ve Kariyer Planlama Dairesi Proje Müdürü Halilcan Kola ise, Erken Dönem Kariyer Ekosistemi’nin iş gücü piyasasına ve işsizlik oranlarına etkisini ele aldı. EDKE kapsamındaki projelerin genç işsizlik oranını düşürdüğünü kaydeden Kola, özetle “2019 yılından sonra genç işsizlik oranında ve 15 artı yaş işsizlik oranında ciddi bir düşüş yaşandığını görüyoruz. Biz bunu, 2019 yılında başladığımız EDKE projelerine bağlıyoruz. 2019 Ocak ayı ve 2023 Eylül ayı arasındaki 20-24 yaş arasındaki genç işsizlik oranında yaşanan 10.3 puanlık düşüşün olduğunu, EDKE projeleri ile bu düşüşe 6.1 puan katkı sağladığımızı görüyoruz. 2024 Haziran ayında yeni işsizlik verileri ile bu analizi tekrar yaptığımızda, 20-24 yaş arasında düşüşün 12.3 puana yükseldiğini, EDKE projelerinin katkısının ise 8.3 puana yükseldiğini görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Çalıştay Koordinasyon Toplantıları Yapıldı

Açılış konuşmalarının ardından Çalıştay Koordinasyon Toplantılarına geçildi. Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, Bolu Valisi Abdulaziz Aydın, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’nın katılımlarıyla paydaş Üniversite Rektörleri çalışma grubu, Kariyer Merkezi Müdürleri çalışma grubu, İŞKUR müdürleri ve TSO başkanları çalışma grubu ile il protokolü çalışma grubu koordinasyon toplantıları yapıldı.

Koordinasyon toplantılarının sonunda sonuç raporu açıklandı. Çalıştayın sonunda emeği geçenlere katılım sertifikaları verildi. Çalıştay, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.